Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

1758 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 opakowanie

150 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój czosnek. Przesmaż mięso na oliwie przez kilka minut do momentu gdy przestanie być różowe. Dodaj 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 5 min. Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Krok 2

Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, taka by nie otworzyły się w trakcie pieczenia.

Krok 3

Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zwilż palce wodą aby łatwiej skleić paszteciki. Przygotuj wersję wegetariańską farszu z cukinią, selerem naciowym i fasolą zamiast mięsa. Ciasto francuskie możesz zastąpić ciastem filo.

16

Opinie o przepisie

  • Cristina Maternia

    Cristina Maternia , 03.08.2018

    smakują wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Adamska

    Irena Adamska , 13.12.2017

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Apetycznie wyglądają mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Łukowska

    Barbara Łukowska , 24.11.2016

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Getler

    Bożena Getler , 24.11.2016

    Ojejku robię się powoli głodna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak , 24.11.2016

    (Y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 06.07.2016

    Bardzo dobre paszteciki :) Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 27.04.2016

    Paszteciki z mięskiem indyczym i w cieście francuskim ... rarytas , tylko po co ten chemiczna bomba z KNORR ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Wojcieszak

    Agata Wojcieszak , 26.04.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Musiałkowska

    Sara Musiałkowska , 14.04.2016

    Dodalam jeszcze kilka przypraw . Było pyszne!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Günther

    Renata Günther , 12.04.2016

    Musze sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.04.2016

    Dziękujemy za uwagę, tak się zapatrzyliśmy na te paszteciki, że aż wdarła nam się literówka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Pytlarz

    Marcin Pytlarz , 11.04.2016

    Aszteciki sa na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kania

    Paweł Kania , 11.04.2016

    Nie zauważyłem póki nie przeczytałem ripostu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Gałgańska

    Jadwiga Gałgańska , 11.04.2016

    Aszteciki? super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Adamczyk

    Jolanta Adamczyk , 11.04.2016

    Co to są aszteciki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognesePaszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese

Pikantne paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese zastąpią kanapki i koreczki podczas przyjęcia, sprawiając, że Twoje menu będzie smaczne i efektowne. Dzięki temu, że możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, ta potrawa to dobra propozycja na szybką przekąskę, która podana np. z sałatką lub świeżymi warzywami oraz sosami może stać się ciepłą kolacją albo drugim śniadaniem (paszteciki da się podawać także na zimno). Nadzienie z mielonego mięsa wołowego jest wyraziste i mocno pomidorowe. Możesz je urozmaicić również ziołami – oregano, bazylią lub tymiankiem. Farsz będzie bardziej wyrazisty, jeśli dosypiesz do niego odrobinę parmezanu albo startego żółtego sera. Paszteciki są bardzo smaczne również w wersji warzywnej. Zamiast mięsa wykorzystaj wtedy cukinię, seler naciowy oraz fasolę, koniecznie podduszone na patelni z cebulą i wymieszane z sosem bolognese. Możesz też zastąpić ciasto francuskie ciastem filo. Przekąskę podawaj z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, bazyliowym lub pomidorowym. Przygotuj ją, korzystając z naszego przepisu!