Paszteciki z ciasta francuskiego z sosem bolognese | Przepisy.pl pixel

Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

139

2227 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2757 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 opakowanie

150 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj zioła i warzywa. Ząbek czosnku obierz z łupinek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki oraz bazylię pokrój bardzo drobno. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i gdy będzie dobrze rozgrzana, wrzuć mięso mielone i smaż, często mieszając tak długo, aż stanie się sypkie i straci różowy kolor. W międzyczasie włącz piekarnik i nagrzej do 200°C.

Krok 2

Do mięsa dodaj 200 ml wody oraz całą zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Całość wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 min. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku około 8 cm. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak, aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, dzięki czemu nie rozpadną się w trakcie pieczenia.

Krok 3

Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zwilż palce wodą, aby łatwiej skleić paszteciki. Przygotuj wersję wegetariańską farszu z cukinią, selerem naciowym oraz fasolą zamiast mięsa mielonego. Ciasto francuskie możesz zastąpić ciastem filo.

20

Opinie o przepisie

  • A

    A , 17.08.2023

    Ile gramów ciasta francuskiego?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Winiarska

    Małgorzata Winiarska , 01.12.2022

    Szybko, prosto, smacznie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Eksner

    Adrianna Eksner , 13.12.2020

    TAK Szybki i prosty przepis na przękąskę dla tych, którzy lubią coś przegryźć po wieczorze wigilijnym ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cristina Maternia

    Cristina Maternia , 03.08.2018

    smakują wyśmienicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Adamska

    Irena Adamska , 13.12.2017

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Apetycznie wyglądają mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Łukowska

    Barbara Łukowska , 24.11.2016

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Getler

    Bożena Getler , 24.11.2016

    Ojejku robię się powoli głodna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak , 24.11.2016

    (Y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 06.07.2016

    Bardzo dobre paszteciki :) Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 27.04.2016

    Paszteciki z mięskiem indyczym i w cieście francuskim ... rarytas , tylko po co ten chemiczna bomba z KNORR ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Wojcieszak

    Agata Wojcieszak , 26.04.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Musiałkowska

    Sara Musiałkowska , 14.04.2016

    Dodalam jeszcze kilka przypraw . Było pyszne!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Günther

    Renata Günther , 12.04.2016

    Musze sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.04.2016

    Dziękujemy za uwagę, tak się zapatrzyliśmy na te paszteciki, że aż wdarła nam się literówka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Pytlarz

    Marcin Pytlarz , 11.04.2016

    Aszteciki sa na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kania

    Paweł Kania , 11.04.2016

    Nie zauważyłem póki nie przeczytałem ripostu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Gałgańska

    Jadwiga Gałgańska , 11.04.2016

    Aszteciki? super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Adamczyk

    Jolanta Adamczyk , 11.04.2016

    Co to są aszteciki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognesePaszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese

Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem podbiją twoje serce i podniebienie już od pierwszego kęsa. Są dziecinnie proste w przygotowaniu, smakują fenomenalnie i prezentują się niezwykle elegancko. Pasują do najróżniejszych okazji, a nadzienie można modyfikować na różne sposoby. Przepisy na takie dania dobrze mieć w zanadrzu!

Dla kogo?

Proste paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego spodobają się nie tylko amatorom, ale również szefom kuchni, którzy lubią ułatwiać sobie pracę. Nie zawsze trzeba spędzać nad potrawami dużo czasu, by wyczarować coś naprawdę pysznego.

Na jaką okazję?

Pikantne paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem zastąpią kanapki i koreczki podczas przyjęcia, sprawiając, że twoje menu będzie smaczne i efektowne. Dzięki temu, że możesz skorzystać z gotowego ciasta, ta potrawa jest świetną propozycją na szybką przekąskę, która podana np. z sałatką lub świeżymi warzywami oraz sosami może stać się ciepłą kolacją, lub drugim śniadaniem (paszteciki doskonale smakują również na zimno).

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie z sosem bolognese zaskoczy cię bogactwem smaków. Możesz je urozmaicić również ziołami – oregano, bazylią i tymiankiem. Farsz nabierze charakteru, jeśli dosypiesz do niego odrobinę parmezanu albo innego startego żółtego sera. Wszystko zależy od twojej wyobraźni.

Dla urozmaicenia:

Paszteciki są bardzo smaczne również w wersji warzywnej. Zamiast mięsa wykorzystaj cukinię, seler naciowy oraz fasolę. Koniecznie podduś je na patelni z cebulą i wymieszaj z sosem. Ciasto francuskie z sosem bolognese podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, sosem czosnkowym, bazyliowym lub pomidorowym. Przygotuj je, korzystając z naszych przepisów! Smacznego!