Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese

- Krok 1Nagrzej piekarnik do 200°C. Drobno pokrój czosnek. Przesmaż mięso na oliwie przez kilka minut do momentu gdy przestanie być różowe. Dodaj 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 5 min. Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Krok 2Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, taka by nie otworzyły się w trakcie pieczenia.
- Krok 3Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.

Zwilż palce wodą aby łatwiej skleić paszteciki. Przygotuj wersję wegetariańską farszu z cukinią, selerem naciowym i fasolą zamiast mięsa. Ciasto francuskie możesz zastąpić ciastem filo.

Pikantne paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese zastąpią kanapki i koreczki podczas przyjęcia, sprawiając, że Twoje menu będzie smaczne i efektowne. Dzięki temu, że możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, ta potrawa to dobra propozycja na szybką przekąskę, która podana np. z sałatką lub świeżymi warzywami oraz sosami może stać się ciepłą kolacją albo drugim śniadaniem (paszteciki da się podawać także na zimno). Nadzienie z mielonego mięsa wołowego jest wyraziste i mocno pomidorowe. Możesz je urozmaicić również ziołami – oregano, bazylią lub tymiankiem. Farsz będzie bardziej wyrazisty, jeśli dosypiesz do niego odrobinę parmezanu albo startego żółtego sera. Paszteciki są bardzo smaczne również w wersji warzywnej. Zamiast mięsa wykorzystaj wtedy cukinię, seler naciowy oraz fasolę, koniecznie podduszone na patelni z cebulą i wymieszane z sosem bolognese. Możesz też zastąpić ciasto francuskie ciastem filo. Przekąskę podawaj z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, bazyliowym lub pomidorowym. Przygotuj ją, korzystając z naszego przepisu!