Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese
łatwe
4324 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
250 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 opakowanie
150 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zioła i warzywa. Ząbek czosnku obierz z łupinek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki oraz bazylię pokrój bardzo drobno. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i gdy będzie dobrze rozgrzana, wrzuć mięso mielone i smaż, często mieszając tak długo, aż stanie się sypkie i straci różowy kolor. W międzyczasie włącz piekarnik i nagrzej do 200°C.
Krok 2
Do mięsa dodaj 200 ml wody oraz całą zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Całość wymieszaj, doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 min. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Zestaw sos z palnika do ostudzenia. Rozwiń rulon ciasta francuskiego. Wytnij kwadraty o boku około 8 cm. Na każdym kwadracie ułóż łyżkę sosu. Zawiń tak, aby powstały trójkąty. Mocno połącz ze sobą krawędzie ciasta, dzięki czemu nie rozpadną się w trakcie pieczenia.
Krok 3
Lekko posmaruj paszteciki oliwą z oliwek. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu gdy upieką się na złoto. W międzyczasie wymieszaj jogurt z pokrojoną drobno bazylią i czosnkiem. Podawaj paszteciki z sosem jogurtowym.

Dobra rada:
Zwilż palce wodą, aby łatwiej skleić paszteciki. Przygotuj wersję wegetariańską farszu z cukinią, selerem naciowym oraz fasolą zamiast mięsa mielonego. Ciasto francuskie możesz zastąpić ciastem filo.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bolognese
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem podbiją twoje serce i podniebienie już od pierwszego kęsa. Są dziecinnie proste w przygotowaniu, smakują fenomenalnie i prezentują się niezwykle elegancko. Pasują do najróżniejszych okazji, a nadzienie można modyfikować na różne sposoby. Przepisy na takie dania dobrze mieć w zanadrzu!
Dla kogo?
Proste paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego spodobają się nie tylko amatorom, ale również szefom kuchni, którzy lubią ułatwiać sobie pracę. Nie zawsze trzeba spędzać nad potrawami dużo czasu, by wyczarować coś naprawdę pysznego.
Na jaką okazję?
Pikantne paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem zastąpią kanapki i koreczki podczas przyjęcia, sprawiając, że twoje menu będzie smaczne i efektowne. Dzięki temu, że możesz skorzystać z gotowego ciasta, ta potrawa jest świetną propozycją na szybką przekąskę, która podana np. z sałatką lub świeżymi warzywami oraz sosami może stać się ciepłą kolacją, lub drugim śniadaniem (paszteciki doskonale smakują również na zimno).
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie z sosem bolognese zaskoczy cię bogactwem smaków. Możesz je urozmaicić również ziołami – oregano, bazylią i tymiankiem. Farsz nabierze charakteru, jeśli dosypiesz do niego odrobinę parmezanu albo innego startego żółtego sera. Wszystko zależy od twojej wyobraźni.
Dla urozmaicenia:
Paszteciki są bardzo smaczne również w wersji warzywnej. Zamiast mięsa wykorzystaj cukinię, seler naciowy oraz fasolę. Koniecznie podduś je na patelni z cebulą i wymieszaj z sosem. Ciasto francuskie z sosem bolognese podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, sosem czosnkowym, bazyliowym lub pomidorowym. Przygotuj je, korzystając z naszych przepisów! Smacznego!