Opiekana kukurydza przepis – Zobacz na przepisy.pl

Opiekana kukurydza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

670 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

2 łyżki

6 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj mleko z miodem. Włóż do niego obraną z liści kukurydzę. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Kukurydzę wyjmij z garnka, odstaw do ostygnięcia.

Opiekana  kukurydza - Krok 1

Krok 2

Chłodną już kukurydzę posmaruj majonezem. Zamarynowanie kukurydzy w majonezie sprawi, iż kolby będą soczyste, idealnie się zgrillują a na jej powierzchni łatwo przykleją się różne przyprawy.

Opiekana  kukurydza - Krok 2

Krok 3

Z wierzchu oprósz kminem rzymskim, przyprawą do pikantnego kurczaka, otartą skórką z limonki, pokruszonymi w ręku płatkami kukurydzy i startym serem. Tak przygotowane kolby wstaw do piekarnika na 8 min w 180 stopniach C. Gotowe kolby podawaj oprószone natką kolendry.

Opiekana  kukurydza - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Z majonezem może pomieszać również łyżkę ketchupu.

2

Opinie o przepisie

  • Paolka

    Paolka , 07.10.2016

    ja gotuje w osolonej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Pietrek

    Patrycja Pietrek , 06.10.2016

    Czy kukurydzę można ugotować w posolonej wodzie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekana  kukurydzaOpiekana kukurydza

Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeśli lubisz tak przygotowaną kukurydzę, spróbuj podać ją w formie opiekanej. Zapiekane kolby są chrupiące, a ich ziarna, dzięki marynacie, pozostają soczyste. Zaletą tak przygotowanej kukurydzy jest również możliwość nadania jej pikantnego posmaku. Najpierw ugotuj ją w mleku z miodem, a następnie przestudź i zamarynuj w majonezie. Dopraw do smaku na przykład kuminem. Do kukurydzy będzie pasowała również kurkuma albo curry. Skrop kolby sokiem z limonki, żeby były bardziej chrupiące, posyp je płatkami kukurydzianymi albo ryżowymi, a na koniec dodaj także trochę żółtego sera. Kolby podziel na małe kawałki albo podawaj je ze szpikulcami ułatwiającymi jedzenie. Opiekaną kukurydzę serwuj na obiad, razem z mięsem i zieloną sałatą. Będą pasowały także do hamburgerów, frytek oraz jako dodatek do grilla – podgrzejesz je na specjalnej tacce. Przygotuj je przy najbliższej okazji i sprawdź, jakie są dobre. Do dzieła!