Opiekana kukurydza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Opiekana kukurydza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

738 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

448 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

2 łyżki

6 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj mleko z miodem. Włóż do niego obraną z liści kukurydzę. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Kukurydzę wyjmij z garnka, odstaw do ostygnięcia.

Opiekana  kukurydza - Krok 1

Krok 2

Chłodną już kukurydzę posmaruj majonezem. Zamarynowanie kukurydzy w majonezie sprawi, iż kolby będą soczyste, idealnie się zgrillują a na jej powierzchni łatwo przykleją się różne przyprawy.

Opiekana  kukurydza - Krok 2

Krok 3

Z wierzchu oprósz kminem rzymskim, przyprawą do pikantnego kurczaka, otartą skórką z limonki, pokruszonymi w ręku płatkami kukurydzy i startym serem. Tak przygotowane kolby wstaw do piekarnika na 8 min w 180 stopniach C. Gotowe kolby podawaj oprószone natką kolendry.

Opiekana  kukurydza - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Z majonezem może pomieszać również łyżkę ketchupu.

2

Opinie o przepisie

  • Paolka

    Paolka , 07.10.2016

    ja gotuje w osolonej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Pietrek

    Patrycja Pietrek , 06.10.2016

    Czy kukurydzę można ugotować w posolonej wodzie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekana  kukurydzaOpiekana kukurydza

Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeśli lubisz tak przygotowaną kukurydzę, spróbuj podać ją w formie opiekanej. Zapiekane kolby są chrupiące, a ich ziarna, dzięki marynacie, pozostają soczyste. Zaletą tak przygotowanej kukurydzy jest również możliwość nadania jej pikantnego posmaku. Najpierw ugotuj ją w mleku z miodem, a następnie przestudź i zamarynuj w majonezie. Dopraw do smaku na przykład kuminem. Do kukurydzy będzie pasowała również kurkuma albo curry. Skrop kolby sokiem z limonki, żeby były bardziej chrupiące, posyp je płatkami kukurydzianymi albo ryżowymi, a na koniec dodaj także trochę żółtego sera. Kolby podziel na małe kawałki albo podawaj je ze szpikulcami ułatwiającymi jedzenie. Opiekaną kukurydzę serwuj na obiad, razem z mięsem i zieloną sałatą. Będą pasowały także do hamburgerów, frytek oraz jako dodatek do grilla – podgrzejesz je na specjalnej tacce. Przygotuj je przy najbliższej okazji i sprawdź, jakie są dobre. Do dzieła!