Opiekana kukurydza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Opiekana kukurydza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

766 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

2 łyżki

6 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej odmierzoną porcję mleka i dodaj miód. Często mieszając, doprowadź do wrzenia, uważając, by mleko nie wykipiało. Kukurydzę dokładnie obierz z liści i „włosków”, odetnij twardą końcówkę, jeśli mocno odstaje. Kolby włóż do garnka z mlekiem i gotuj pod przykryciem, na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie przełóż kukurydzę na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

Opiekana  kukurydza - Krok 1

Krok 2

Ostudzone kolby dokładnie posmaruj majonezem. Zamarynowanie kukurydzy w majonezie sprawi, iż kolby będą soczyste, idealnie się zgrillują, a do jej powierzchni łatwo przykleją się różne przyprawy. Limonkę dokładnie wyszoruj, wysusz i zetrzyj z niej skórkę. Do niewielkiego woreczka wsyp płatki kukurydziane i ściskając je w ręku, pokrusz na nieco mniejsze kawałki. Na małych oczkach tarki zetrzyj parmezan.

Opiekana  kukurydza - Krok 2

Krok 3

Wierzch kukurydzy oprósz niewielką ilością kminu rzymskiego, dodaj trochę przyprawy do pikantnego kurczaka, otartą skórką z limonki, płatki kukurydziane oraz tarty ser. Tak przygotowane kolby wstaw do piekarnika na 8 minut w 180°C. Gotowe kolby podawaj, kiedy jeszcze są gorące. Zanim trafią na stół, oprósz je drobno siekaną kolendrą.

Opiekana  kukurydza - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby pogłębić smak opiekanej kukurydzy, możesz ją nasmarować majonezem zmieszanym z pikantnym keczupem.

2

Opinie o przepisie

  • Paolka

    Paolka , 07.10.2016

    ja gotuje w osolonej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Pietrek

    Patrycja Pietrek , 06.10.2016

    Czy kukurydzę można ugotować w posolonej wodzie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Opiekana  kukurydza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekana  kukurydzaOpiekana kukurydza

Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeśli lubisz tak przygotowaną kukurydzę, spróbuj podać ją w formie opiekanej. Zapiekane kolby są chrupiące, a ich ziarna, dzięki marynacie, pozostają soczyste i przyjemnie słodkie. Zaczynamy? Do dzieła!

Dla kogo?

Słodka, soczysta kukurydza to danie, za którym przepadają zarówno dorośli jak i nieco młodsi wielbiciele zapiekanych warzyw. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Na jaką okazję?

Zapiekana kukurydza to zarówno doskonała przekąska serwowana na gorąco, jak i dodatek do pieczonego czy grillowanego mięsa. Warto zaserwować ją podczas rodzinnego obiadu lub przyjęcia dla przyjaciół. Złociste kolby na pewno szybko znikną ze stołu.

Czy wiesz, że?

Zalety i wyjątkowy smak kukurydzy jako pierwsi docenili starożytni Majowie i Aztekowie, uprawiając ją już prawie 7000 lat temu. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba kukurydza trafiła na inne kontynenty, gdzie uprawiana jest to dzisiaj nie tylko na cele kulinarne. Roślina i jej nasiona znalazły zastosowanie w produkcji biogazu, krochmalu, fruktozy, a nawet jako surowiec energetyczny.

Dla urozmaicenia:

Zaletą tak przygotowanej kukurydzy jest również możliwość nadania jej pikantnego posmaku poprzez oprószenie ostrą mieloną papryką. Do potrawy będzie pasowała również kurkuma albo curry, dodana tuż przed smażeniem. Opiekaną kukurydzę serwuj na obiad, razem z mięsem i zieloną sałatą. Świetnie smakuje także jako dodatek do hamburgerów, frytek oraz dań z grilla. Smacznego!