
Składniki
1 litr
2 łyżki
6 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj mleko z miodem. Włóż do niego obraną z liści kukurydzę. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Kukurydzę wyjmij z garnka, odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Chłodną już kukurydzę posmaruj majonezem. Zamarynowanie kukurydzy w majonezie sprawi, iż kolby będą soczyste, idealnie się zgrillują a na jej powierzchni łatwo przykleją się różne przyprawy.
Krok 3
Z wierzchu oprósz kminem rzymskim, przyprawą do pikantnego kurczaka, otartą skórką z limonki, pokruszonymi w ręku płatkami kukurydzy i startym serem. Tak przygotowane kolby wstaw do piekarnika na 8 min w 180 stopniach C. Gotowe kolby podawaj oprószone natką kolendry.
Dobra rada:
Z majonezem może pomieszać również łyżkę ketchupu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Opiekana kukurydza
Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeśli lubisz tak przygotowaną kukurydzę, spróbuj podać ją w formie opiekanej. Zapiekane kolby są chrupiące, a ich ziarna, dzięki marynacie, pozostają soczyste. Zaletą tak przygotowanej kukurydzy jest również możliwość nadania jej pikantnego posmaku. Najpierw ugotuj ją w mleku z miodem, a następnie przestudź i zamarynuj w majonezie. Dopraw do smaku na przykład kuminem. Do kukurydzy będzie pasowała również kurkuma albo curry. Skrop kolby sokiem z limonki, żeby były bardziej chrupiące, posyp je płatkami kukurydzianymi albo ryżowymi, a na koniec dodaj także trochę żółtego sera. Kolby podziel na małe kawałki albo podawaj je ze szpikulcami ułatwiającymi jedzenie. Opiekaną kukurydzę serwuj na obiad, razem z mięsem i zieloną sałatą. Będą pasowały także do hamburgerów, frytek oraz jako dodatek do grilla – podgrzejesz je na specjalnej tacce. Przygotuj je przy najbliższej okazji i sprawdź, jakie są dobre. Do dzieła!