Opiekana kukurydza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

645 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 litr

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj mleko z miodem. Włóż do niego obraną z liści kukurydzę. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Kukurydzę wyjmij z garnka, odstaw do ostygnięcia.

Opiekana  kukurydza - Krok 1

Krok 2

Chłodną już kukurydzę posmaruj majonezem. Zamarynowanie kukurydzy w majonezie sprawi, iż kolby będą soczyste, idealnie się zgrillują a na jej powierzchni łatwo przykleją się różne przyprawy.

Opiekana  kukurydza - Krok 2

Krok 3

Z wierzchu oprósz kminem rzymskim, przyprawą do pikantnego kurczaka, otartą skórką z limonki, pokruszonymi w ręku płatkami kukurydzy i startym serem. Tak przygotowane kolby wstaw do piekarnika na 8 min w 180 stopniach C. Gotowe kolby podawaj oprószone natką kolendry.

Opiekana  kukurydza - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Z majonezem może pomieszać również łyżkę ketchupu.

2

Opinie o przepisie

  • Paolka

    Paolka

    ja gotuje w osolonej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Pietrek

    Patrycja Pietrek

    Czy kukurydzę można ugotować w posolonej wodzie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Majonez Hellmann's Oryginalny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majonez Hellmann's Oryginalny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekana  kukurydzaOpiekana kukurydza

Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeśli lubisz tak przygotowaną kukurydzę, spróbuj podać ją w formie opiekanej. Zapiekane kolby są chrupiące, a ich ziarna, dzięki marynacie, pozostają soczyste. Zaletą tak przygotowanej kukurydzy jest również możliwość nadania jej pikantnego posmaku. Najpierw ugotuj ją w mleku z miodem, a następnie przestudź i zamarynuj w majonezie. Dopraw do smaku na przykład kuminem. Do kukurydzy będzie pasowała również kurkuma albo curry. Skrop kolby sokiem z limonki, żeby były bardziej chrupiące, posyp je płatkami kukurydzianymi albo ryżowymi, a na koniec dodaj także trochę żółtego sera. Kolby podziel na małe kawałki albo podawaj je ze szpikulcami ułatwiającymi jedzenie. Opiekaną kukurydzę serwuj na obiad, razem z mięsem i zieloną sałatą. Będą pasowały także do hamburgerów, frytek oraz jako dodatek do grilla – podgrzejesz je na specjalnej tacce. Przygotuj je przy najbliższej okazji i sprawdź, jakie są dobre. Do dzieła!