
Składniki
1 litr
2 łyżki
6 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej odmierzoną porcję mleka i dodaj miód. Często mieszając, doprowadź do wrzenia, uważając, by mleko nie wykipiało. Kukurydzę dokładnie obierz z liści i „włosków”, odetnij twardą końcówkę, jeśli mocno odstaje. Kolby włóż do garnka z mlekiem i gotuj pod przykryciem, na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie przełóż kukurydzę na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2
Ostudzone kolby dokładnie posmaruj majonezem. Zamarynowanie kukurydzy w majonezie sprawi, iż kolby będą soczyste, idealnie się zgrillują, a do jej powierzchni łatwo przykleją się różne przyprawy. Limonkę dokładnie wyszoruj, wysusz i zetrzyj z niej skórkę. Do niewielkiego woreczka wsyp płatki kukurydziane i ściskając je w ręku, pokrusz na nieco mniejsze kawałki. Na małych oczkach tarki zetrzyj parmezan.

Krok 3
Wierzch kukurydzy oprósz niewielką ilością kminu rzymskiego, dodaj trochę przyprawy do pikantnego kurczaka, otartą skórką z limonki, płatki kukurydziane oraz tarty ser. Tak przygotowane kolby wstaw do piekarnika na 8 minut w 180°C. Gotowe kolby podawaj, kiedy jeszcze są gorące. Zanim trafią na stół, oprósz je drobno siekaną kolendrą.


Dobra rada:
Aby pogłębić smak opiekanej kukurydzy, możesz ją nasmarować majonezem zmieszanym z pikantnym keczupem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Opiekana kukurydza
Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeśli lubisz tak przygotowaną kukurydzę, spróbuj podać ją w formie opiekanej. Zapiekane kolby są chrupiące, a ich ziarna, dzięki marynacie, pozostają soczyste i przyjemnie słodkie. Zaczynamy? Do dzieła!
Dla kogo?
Słodka, soczysta kukurydza to danie, za którym przepadają zarówno dorośli jak i nieco młodsi wielbiciele zapiekanych warzyw. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Na jaką okazję?
Zapiekana kukurydza to zarówno doskonała przekąska serwowana na gorąco, jak i dodatek do pieczonego czy grillowanego mięsa. Warto zaserwować ją podczas rodzinnego obiadu lub przyjęcia dla przyjaciół. Złociste kolby na pewno szybko znikną ze stołu.
Czy wiesz, że?
Zalety i wyjątkowy smak kukurydzy jako pierwsi docenili starożytni Majowie i Aztekowie, uprawiając ją już prawie 7000 lat temu. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba kukurydza trafiła na inne kontynenty, gdzie uprawiana jest to dzisiaj nie tylko na cele kulinarne. Roślina i jej nasiona znalazły zastosowanie w produkcji biogazu, krochmalu, fruktozy, a nawet jako surowiec energetyczny.
Dla urozmaicenia:
Zaletą tak przygotowanej kukurydzy jest również możliwość nadania jej pikantnego posmaku poprzez oprószenie ostrą mieloną papryką. Do potrawy będzie pasowała również kurkuma albo curry, dodana tuż przed smażeniem. Opiekaną kukurydzę serwuj na obiad, razem z mięsem i zieloną sałatą. Świetnie smakuje także jako dodatek do hamburgerów, frytek oraz dań z grilla. Smacznego!