Składniki
25 dekagramów
1 opakowanie
20 dekagramów
25 dekagramów
3 łyżki
3 łyżki
3 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
10 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagnieć mąkę z serkiem, kostką masła, szczyptą soli, 1 żółtkiem i sokiem z cytryny. Odstaw ciasto w chłodne miejsce.

Krok 2
Boczek zmiel, a ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostałe masło utrzyj. Mieszając stopniowo dodawaj zmielony boczek.

Krok 3
Odłóż trochę startego sera i płatków migdałowych do posypania, a resztę dodaj do ucieranej masy.

Krok 4
Rozwałkuj ciasto i potnij na duże prostokąty.

Krok 5
Nałóż farsz i sklejaj na pół. Posmaruj żółtkiem oraz posyp serem i płatkami migdałów. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewane paluchy - VIDEO
Szybka przekąska z delikatnego ciasta, wypełniona aromatycznym farszem i posypana chrupiącymi dodatkami. Nadziewane paluchy sprawdzą się jako apetyczna przystawka podczas przyjęć, ale równie dobrze możesz zabrać je do pracy czy szkoły, na drugie śniadanie. Od czego zacząć? Sugerując się przepisem, wyrób ciasto i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotuj farsz – boczek zmiel, a ser żółty zetrzyj na tarce, stopniowo połącz z pozostałymi składnikami, a na końcu dodaj płatki migdałów. Schłodzone ciasto potnij na duże prostokąty, na nich ułóż farsz i sklej dokładnie brzegi. Paluchy posmaruj żółtkiem, żeby się nie przypaliły i oprósz serem żółtym oraz płatkami migdałów. Będą gotowe po kilkunastu minutach pieczenia. Jak przygotować dip czosnkowy, którym polejesz przekąskę? Zawartość torebki wymieszaj z dobrej jakości majonezem i dwiema łyżkami wody. Smak sosu doskonale uzupełni chrupiące ciasto oraz aromatyczne nadzienie. Tym przepisem udowadniamy, że proste potrawy są również bardzo smaczne!


































