Smalec z cebulą i jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smalec z cebulą i jabłkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoninę zmiel. Stop w rondlu około 20 minut i podsmaż do zeszklenia.

Krok 2

Dodaj obraną i pokrojoną cebulę, drobno posiekany boczek. Top ponownie około 20 minut.

Krok 3

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do smalcu i trzymaj na ogniu około 10-15 minut, by jabłka stały się szkliste.

Krok 4

Dopraw skruszoną Mini kostką Pietruszka Knorr. Ciepły smalec przelej do kamiennego garnka lub słoików.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smalec z cebulą i jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej