
Składniki
8 łyżek
6 sztuk
2 łyżeczki
600 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy 6 łyżek mąki. . Delikatnie mieszamy łyżką, najlepiej już bez użycia miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ... wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170 stopni na około 40-50 minut ... do testu suchego patyczka :)
Krok 2
Jeżeli mamy bardzo gęstą śmietanę kremówkę nie trzeba do niej dodawać żelatyny. Zazwyczaj taką śmietanę kupimy na ekologicznej farmie, ta sklepowa potrzebuje żelatyny ponieważ po połączeniu z czekoladą będzie się rozpływać. DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW: miąższ oraz wyciśnięty sok z 4 pomarańczy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , na koniec dodajemy nutellę , oraz wystygniętą i wcześniej namoczoną żelatynę w ilości 100 ml wrzącej wody. Wykładamy na biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym oraz drobno pokrojonym miąższem. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej