Tort pomarańczowo-czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Autor: nagazie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

6 sztuk

2 łyżeczki

600 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy 6 łyżek mąki. . Delikatnie mieszamy łyżką, najlepiej już bez użycia miksera. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ... wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170 stopni na około 40-50 minut ... do testu suchego patyczka :)

Krok 2

Jeżeli mamy bardzo gęstą śmietanę kremówkę nie trzeba do niej dodawać żelatyny. Zazwyczaj taką śmietanę kupimy na ekologicznej farmie, ta sklepowa potrzebuje żelatyny ponieważ po połączeniu z czekoladą będzie się rozpływać. DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW: miąższ oraz wyciśnięty sok z 4 pomarańczy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem , na koniec dodajemy nutellę , oraz wystygniętą i wcześniej namoczoną żelatynę w ilości 100 ml wrzącej wody. Wykładamy na biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym oraz drobno pokrojonym miąższem. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort pomarańczowo-czekoladowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej