
Składniki
800 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
150 mililitrów
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki kapusty z wyciętym głąbem ugotuj we wrzątku z dodatkiem kostek Knorr.

Krok 2
Bułki namocz w mleku. Miękkie masło rozetrzyj dodając po jednym żółtku.

Krok 3
Kapustę zmiksuj z kilkoma łyżkami wody z gotowania.

Krok 4
Dodaj odciśnięte bułki, utarte z żółtkami masło, dopraw pieprzem i tymiankiem.

Krok 5
Białka ubij ze szczyptą soli i dodaj do masy delikatnie mieszając.

Krok 6
Całość przełóż do wąskiej blaszki wyłożonej folią plastikową. Wstaw do większego wypełnionego wrzątkiem naczynia i gotuj przez 45 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej