Knysze z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

364 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

749 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

2 szklanki

30 gramów

1 szczypta

3 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.

Knysze z kapustą - Krok 1

Krok 2

Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Knysze z kapustą - Krok 2

Krok 3

Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.

Knysze z kapustą - Krok 3

Krok 4

Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie i przyprawę Knorr.

Knysze z kapustą - Krok 4

Krok 5

Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Knysze z kapustą - Krok 5

Krok 6

Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.

Knysze z kapustą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knysze z kapustąKnysze z kapustą

Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto je zaprosić na świąteczne stoły w całym kraju. W naszym przepisie proponujemy wigilijne, postne knysze na cieście drożdżowym, upieczone z duszoną kapustą i cebulą. To połączenie z pewnością zachwyci niejednego smakosza. O sukcesie tego przepisu świadczy szybkie ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje, oraz smakowity farsz ze świeżej kapusty z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Knysze to wigilijna potrawa wywodząca się ze wschodu. Są bardzo popularne zwłaszcza u naszych sąsiadów: na Litwie, Białorusi czy Ukrainie. Czasami przybierają postać pieczonych drożdżowych pierogów z ciasta drożdżowego, ale bywają także robione na bazie ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków.  Farsz do knyszy to pole do popisu dla amatorów gotowania – może być grzybowy, szpinakowy czy cebulowy. Nie zapominaj, by zawsze mono je przyprawić. m.in. pieprzem i ziarnem kminku.