Knysze z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knysze z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

443 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

2 szklanki

30 gramów

1 szczypta

6 sztuk

4 sztuki

1 szczypta

farsz:

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę mąki zmieszaj z dwoma szklankami wrzącego mleka, ostudź. Dodaj utarte z odrobiną cukru drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn podrósł.

Knysze z kapustą - Krok 1

Krok 2

Sześć całych jaj i żółtka dobrze roztrzep, dodaj do wyrośniętego rozczynu. Dosyp resztę mąki, posól i bardzo dokładnie wyrób. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Knysze z kapustą - Krok 2

Krok 3

Główki kapusty pokrój w ćwiartki. Umyj w zimnej wodzie. Włóż do wrzątku, posól i ugotuj.

Knysze z kapustą - Krok 3

Krok 4

Wyjmij z garnka, gdy przestygną, odciśnij. Drobno posiekaj cebulę i przesmaż do zrumienienia. Dodaj kapustę i przesmaż. Wbij 2 jajka, wymieszaj, dodaj mielone ziele angielskie.

Knysze z kapustą - Krok 4

Krok 5

Gdy ciasto nieco się „ruszy”, podziel je w kawałki. Z każdego uformuj małą płaską bułkę z wklęśnięciem w środku. W zagłębienie włóż przygotowane nadzienie. Wyrównaj powierzchnię i posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Knysze z kapustą - Krok 5

Krok 6

Knysze ułóż na wysmarowanej blasze i gdy podrosną wstaw do średnio gorącego piekarnika na 25 - 30 minut. Upieczone ułóż na półmisku. Podawaj na gorąco polane stopionym masłem.

Knysze z kapustą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Karolina Ciołka

    Karolina Ciołka , 11.12.2020

    TAK* Pyszne knysze to jest to! Tak smakują, że ho ho! Tak swym smakiem zachwycają, że za serce mnie chwytają! Można dodać coś pysznego z serca od każdego! Święta to wyjątkowy magiczny czas Przysmak, którego nie może zabraknąć na moim stole to są zdecydowanie knysze. Do pysznego farszu lubię dodać troszkę kapusty kiszonej, grzybków i podsmażonej cebulki. To własnie dzięki zapachom i smakom kapusty kiszonej i grzybków czuć aromat świąt. Czuć święta, oj czuć! Moi domownicy nie mogą się oprzec tej przekąsce. Jest to więc obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knysze z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knysze z kapustąKnysze z kapustą

Knysze z kapustą znają zwłaszcza mieszańcy wschodnich krańców Polski, ale są tak pyszne, że warto je zaprosić na świąteczne stoły w całym kraju. W naszym przepisie proponujemy wigilijne, postne knysze na cieście drożdżowym, upieczone z duszoną kapustą i cebulą. To połączenie z pewnością zachwyci niejednego smakosza. O sukcesie tego przepisu świadczy szybkie ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje, oraz smakowity farsz ze świeżej kapusty z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Knysze to wigilijna potrawa wywodząca się ze wschodu. Są bardzo popularne zwłaszcza u naszych sąsiadów: na Litwie, Białorusi czy Ukrainie. Czasami przybierają postać pieczonych drożdżowych pierogów z ciasta drożdżowego, ale bywają także robione na bazie ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków.  Farsz do knyszy to pole do popisu dla amatorów gotowania – może być grzybowy, szpinakowy czy cebulowy. Nie zapominaj, by zawsze mono je przyprawić. m.in. pieprzem i ziarnem kminku.