Jak się robi paluszki? Jak zrobić domowe, słone paluchy?
Macie ochotę na coś słonego? Przygotujcie domowe paluszki, które są lepszym wyborem od przekąsek ze sklepu, bo zrobicie je sami! Próbowaliście kiedyś tego przysmaku? Jeżeli nie, to nie wiecie, jak wiele straciliście! Gwarantujemy Wam, że słone paluchy nie mają sobie równych. Zaserwujcie je na imprezie i zachwyćcie nimi swoich znajomych. Jak zrobić słone paluchy? Przygotowaliśmy dla Was najlepszą recepturę. Zapraszamy!
Jak się robi paluszki?
Przygotowanie paluszków jest bardzo prostym zadaniem. Nie powinniście mieć z nim żadnych problemów! Najpierw jednak musicie zaopatrzyć się w najważniejsze składniki. Oto lista niezbędnych produktów:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki grubej soli do posypania paluchów,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 40 g drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 jajko.
Jak zrobić paluszki w domu?
Zakupy zrobione? Jeżeli macie już wszystkie potrzebne składniki, to pora zacząć przygotowanie pysznych, domowych paluszków. Jak je zrobić? Zaczynamy!
- Przesiejcie mąkę do miski i wymieszajcie ją z solą. Zróbcie w środku mąki niewielki dołek.
- Pokruszcie drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszajcie całość i wlejcie do miski z mąką.
- Dosypcie do miski cukier i odrobinę mąki, a następnie odłóżcie naczynie w ciepłe miejsce. Poczekajcie 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
- Po upływie 10 minut dodajcie oliwę do miski i zacznijcie wyrabiać ciasto.
- Podzielcie ciasto na trzy części i posypcie każdą z nich granulowanym czosnkiem.
- Przełóżcie podzielone ciasto do misek i przykryjcie naczynia ściereczkami kuchennymi. Odczekajcie 40 minut.
- Posypcie blat mąką, rozwałkujcie ciasta i pokrójcie je na cienkie paseczki.
- Ułóżcie paluszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujcie je roztrzepanym jajkiem.
- Posypcie domowe paluszki grubymi ziarenkami soli i pieczcie je w 180°C przez 20 minut.
- Gotowe! Cieszcie się pysznymi paluszkami i poczęstujcie nimi swoich bliskich.
Domowe paluszki – na jaką okazję serwować ten przysmak?
Skoro wiecie już, jak zrobić paluszki, to teraz zabierajcie się do pracy! W kilka chwil pyszna przekąska pojawi się na Waszym talerzu. Na jaką okazję serwować słone paluszki? A kto powiedział, że musi być jakaś okazja! Zjedzcie paluchy, gdy tylko najdzie Was ochota na coś słonego. To lepszy wybór od chipsów czy precelków ze sklepu. Paluszki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do lunchu. Każdy z Was zasługuje na chwilę przyjemności w ciągu dnia! Szukacie pomysłu na przekąskę dla znajomych, którzy mają zjawić się wieczorem? Słone paluchy zachwycą ich chrupkością i aromatem.
Słone domowe paluszki – nasze przepisy
Jak zrobić własne paluszki? O to chyba nie musicie się już martwić! Przygotowaliśmy dla Was znakomite przepisy, które poprawią ten przysmak i dopełnią menu.
Chrupiące paluszki grissini z serowymi dipami to znakomita przekąska. Owińcie Wasze domowe wyroby szynką i zaserwujcie z aromatycznymi sosami. Gwarantujemy, że to będzie prawdziwa uczta smaków!
Wybieracie się na spacer na świeżym powietrzu? Przygotujcie przekąskę na piknik i dorzućcie do koszyka pyszne, słone paluchy. Smacznego!
Z czym komponują się słone paluchy? Z dipem z niebieskiego sera! Spróbujcie tego połączenia, a miło się zaskoczycie. Jeśli chcecie zrobić przekąskę, która będzie gwiazdą wieczoru, to nadziewane paluchy sprawdzą się doskonale. Udanego gotowania i smacznego!
Komentarze (0)