Sól nie cieszy się zbyt dobrą sławą, jednak nie zmienia to faktu, że jest najpopularniejszą przyprawą na świecie. Bez niej przygotowywane potrawy byłyby po prostu “bez smaku”. Czy rzeczywiście może być niekorzystna dla ludzkiego organizmu? Jakie jest jej zastosowanie? Które produkty zawierają najwięcej soli? Sprawdźcie sami!
Sól – czy naprawdę jest niekorzystna?
Przygotowanie posiłków bez soli jest często niemożliwe, ze względu na to, że znajduje się w większości produktów spożywczych. Przyprawiamy nią potrawy, ponieważ dodaje smaku i aromatu. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia apeluje i zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 5 gramów soli (wg. Unii Europejskiej jest to 6 g). Nie powinniśmy przekraczać tej dawki, ponieważ zbyt duże spożycie soli może przyczynić się do poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Czy wiedzieliście, że Polacy przekraczają tę dawkę prawie dwukrotnie?
Warto zaznaczyć, że sól spożywana w umiarkowanej ilości nie jest niekorzystna dla zdrowia. Natomiast dostarczanie zbyt dużej dawki soli codziennie, przez dłuższy czas, może narazić na jej negatywne działanie.
Do czego potrzebna jest sól?
Przede wszystkim dodajemy ją do mięsa, ponieważ ono najbardziej potrzebuje przyprawienia. Wiele osób twierdzi, że pieczenie i wędliny nie mają smaku bez soli. Chętnie dodawana jest również do makaronów, ryżu, kiszonek i zup.
Sól — zastosowanie i właściwości
Najczęściej znajdujemy o niej szkodliwe wiadomości, a rzadko kiedy czytamy o zaletach. To duży błąd! Sól przede wszystkim służy jako przyprawa, ale również stosowana jest przy produkcji żywności jako dodatek funkcjonalny lub czynnik bakteriostatyczny. Jak wpływa na człowieka? Sól to potoczna nazwa chlorku sodu. Oba te pierwiastki (sód i chlor) pełnią ważna rolę, m.in. regulują gospodarkę wodną organizmu oraz równowagę kwasowo-zasadową. Ciężko nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że bez niej potrawy nie smakowałyby tak samo. Często występuje jako dodatek do gotowych potraw.
Do czego wykorzystujemy sól?
Sól ma wiele zastosowań i zadań, jednym z nich jest wpływ na odczuwanie innych smaków, takich jak słodycz oraz gorycz. Obecność soli także potęguje aromat, co sprawia, że potrawa jeszcze lepiej smakuje. Czy wyobrażacie sobie zjeść chleb bez niej? Mogłoby to być ciężkim wyzwaniem dla Waszych kubków smakowych. Wiedzieliście, że sól jest częstym dodatkiem w ciastach i deserach? To właśnie ona pogłębia słodycz i poprawia smak ulubionych wypieków.
Do czego wykorzystuje się sól poza kuchnią?
Sól ma wiele zastosowań w gotowaniu, ale również poza nim. Czy wiedzieliście, że ten produkt świetnie nada się do czyszczenia zabrudzeń? Ma właściwości wywabiające nawet największe plamy. Chcecie uzyskać piękny i biały uśmiech? Do tego również możecie wykorzystać sól! Odpowiednio stosowana stanowi jedną z najstarszych metod na poprawienie wyglądu uzębienia.
Te potrawy to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Wiecie już, do czego można wykorzystać sól, dlatego teraz zainspirujcie się naszymi pomysłami i przygotujcie pyszny, aromatyczny obiad. Jesteście gotowi na coś specjalnego? Koniecznie spróbujcie pysznego kurczaka w soli. Możecie przygotować do niego domowe frytki oraz świeżą surówkę witaminową.
Macie ochotę na pyszną przekąskę? Koniecznie wypróbujcie domowe chipsy posypane solą. Jesteśmy pewni, że świetnie skomponują się z własnoręcznie robionym dipem, który bardzo szybko przygotujecie. W szczególności polecamy Wam naszego ulubieńca, czyli aromatyczny sos serowy. Smacznego!
Komentarze (0)