Zaledwie szczypta soli jest w stanie znacząco zmienić smak potrawy. Danie wydaje się być bez wyrazu? Automatycznie sięgamy wtedy po solniczkę. Sól ma również właściwości konserwujące, więc wielu kucharzy nie wyobraża sobie bez niej gotowania. Mimo to jej nadmierne spożycie może nieść negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jest obecna w wielu produktach, więc czasami kontrolowanie ilości spożywanej soli może być naprawdę trudne. Tym bardziej warto znaleźć alternatywę. Czym zastąpić sól w kuchni, by cieszyć się smacznymi i aromatycznymi posiłkami? Możecie być zaskoczeni wielością dostępnych opcji, co zamiast soli sprawdzi się równie dobrze!
Różowa sól himalajska
Już sam jej wygląd jest bardzo zachęcający. Uważana jest za najczystszą sól, jaką można znaleźć na naszej planecie, co nie oznacza oczywiście, że należy spożywać ją bez żadnych ograniczeń. Umiar jest wskazany we wszystkim! Bardzo dobrze sprawdza się jako składnik marynat do mięs i dań wegetariańskich, np. tofu.
Sól ziołowa
Rozwiązanie idealne dla wszystkich, którym trudno byłoby z dnia na dzień radykalnie ograniczyć spożycie soli, a jednak zastanawiają się nad tym, czym zastąpić sól w kuchni. W jej składzie znajdują się rozmaite zioła, dzięki czemu jest dużo bardziej aromatyczną przyprawą. Połączenie z innymi dodatkami sprawia, że w potrawie ląduje mniej soli jako takiej.
Ziół nigdy za wiele!
To prawdopodobnie najlepsza i dająca najszersze możliwości kulinarne metoda zastąpienia soli. Podczas gotowania dowolnie eksperymentujcie ze świeżymi i suszonymi ziołami. Komponowanie pachnących mieszanek stanie się świetną zabawą, a jednocześnie odkryjecie sposób na to, czym zastąpić sól. Do mięs fantastycznie pasują bazylia, szałwia i rozmaryn. Chcecie przełamać smak potraw jajecznych? Upewnijcie się, że na półce z przyprawami macie zapas estragonu. Świeży koperek to idealny dodatek nie tylko do gotowanych ziemniaków i zalewy do ogórków kiszonych. Udekorujcie nim dowolną sałatkę. Nie zapominajcie o aromatycznych oregano oraz tymianku. Do dań na bazie strączków znakomicie pasuje kolendra. Żaden rosół nie powinien pojawiać się na stołach bez towarzystwa lubczyku. Natka pietruszki to składnik znany w większości domów, używajcie jej swobodnie do przyprawiania.
Sok z cytryny i limonki
Potrawy od razu zyskają orzeźwiającą nutę, więc nie będziecie musieli się martwić o mdły smak. Kilka kropel kwaśnego soku to odpowiedź na pytanie: co, zamiast soli dodawać do ryb? Plasterki cytrusów pięknie wyglądają na talerzach jako dekoracja dania.
Mniej soli, więcej smaku – nasze propozycje
Bawcie się dodatkami! W eskalopkach z indyka z szałwią i cytryną nawet nie zauważycie braku soli. Czosnek i szalotka też potrafią smacznie namieszać. Przygotowując rybę w cieście naleśnikowym, możecie zaszaleć z dodatkami, a na talerzu wyląduje bardzo atrakcyjny specjał. Potrzebujecie szybkiego dania na rodzinny obiad? Przedstawiamy kluski półfrancuskie z majerankiem i nieprzeciętnym aromatem. Możecie sięgnąć też po przepis na gnocchi z sosem pomidorowym, czyli włoską wersję znanych i lubianych kopytek. Kuchnia Italii jest w Polsce dobrze znana. Co powiecie na gruzińskie inspiracje? Kurczak czkmeruli w pyszny sposób (ale bez soli!) przybliży temat.
Komentarze (0)