Jak zrobić chrupki kukurydziane domowe?
Jeśli lubicie domowe słodkie przekąski, to sprawdźcie, jak zrobić chrupki kukurydziane we własnej kuchni. Podstawowy przepis na chrupki nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Jak zrobić chrupki kukurydziane?
Przygotowanie domowych chrupek kukurydzianych jest nie tylko proste, ale może też dać mnóstwo frajdy. Jak się robi chrupki kukurydziane w zaciszu własnej kuchni? Do przygotowania chrupek potrzebujecie mąki pszennej, jajek, mleka, mąki kukurydzianej, cukru, soli, oleju, proszku do pieczenia oraz masła. Olej należy rozgrzać, mąkę połączyć z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać jajko rozmieszane w mleku i miękkie masło. Masę dokładnie wymieszajcie i wylewajcie po jednej łyżce na gorący olej, a później smażcie do momentu zrumienienia. Pamiętajcie, aby odsączyć gotowe chrupki kukurydziane na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić domowe chrupki kukurydziane?
Domowe chrupki kukurydziane można przygotować dosłownie w pół godziny. Chrupki możecie smażyć we frytkownicy, w garnku lub w rondelku, ewentualnie w głębokiej patelni. Do smażenia najlepiej wykorzystać olej rzepakowy lub fryturę – zawsze musi być to tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia. Chrupki smażcie na oleju rozgrzanym do temperatury 185°C. Jeśli chcecie przygotować smakowe chrupki, po usmażeniu obtoczcie je w ulubionych przyprawach, np. w sproszkowanym czosnku, cebuli, ostrej papryce lub przyprawie do kuchni indyjskiej. Ciasto na chrupki może być też doprawione przed smażeniem, a gotowe chrupki serwowane z sosem do dań typu street food.
Komentarze (0)