Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szparagami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

4 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka wyluzuj z kości i podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2

Szparagi pokrój na kawałki, ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki, paprykę w cienkie paski.

Krok 3

W misce wymieszaj zawartość opakowania Fix ze śmietaną, dodaj curry, jajka i wymieszaj.

Krok 4

Do przygotowanego Fixu dodaj mięso oraz rozdrobnione warzywa. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp tartą bułką wymieszaną z serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczakiem i szparagamiZapiekanka z kurczakiem i szparagami

Szparagi dodają serwowanym z nimi daniom delikatności i zarazem charakterystycznego posmaku. Zapieczone z kawałkami mięsa i ziemniakami tworzą potrawę, która nadaje się na codzienny obiad, ale też może stanowić główny punkt menu podczas eleganckiej kolacji. Przyrządzając je w tej wersji, pamiętaj o przyprawach, które dodadzą pozostałym składnikom wyrazistości. Wykorzystaj m.in. curry, które sprawi, że zapiekanka z kurczakiem i szparagami zyska orientalny charakter. Sprawdzi się też świeża kolendra. Posiekaj ją i posyp nią gotowe danie albo dołóż do całości jeszcze przed pieczeniem. Chrupiącą skórkę stworzysz, mieszając bułkę tartą ze startą mozzarellą i posypując nimi zapiekankę. Oprócz papryki, zielonych szparagów i ziemniaków możesz dodać też inne warzywa, np. groszek, zieloną fasolkę i cebulę. Serwuj gotowe danie z surówką z kapusty pekińskiej. Dobrze komponować się będzie również sałatka z pomidorów, świeżej bazylii i mozzarelli. Przygotuj smaczną, delikatną zapiekankę na podstawie tego przepisu!