Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
300 mililitrów
1 łyżeczka
4 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka wyluzuj z kości i podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2
Szparagi pokrój na kawałki, ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki, paprykę w cienkie paski.
Krok 3
W misce wymieszaj zawartość opakowania Fix ze śmietaną, dodaj curry, jajka i wymieszaj.
Krok 4
Do przygotowanego Fixu dodaj mięso oraz rozdrobnione warzywa. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp tartą bułką wymieszaną z serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Szparagi dodają serwowanym z nimi daniom delikatności i zarazem charakterystycznego posmaku. Zapieczone z kawałkami mięsa i ziemniakami tworzą potrawę, która nadaje się na codzienny obiad, ale też może stanowić główny punkt menu podczas eleganckiej kolacji. Przyrządzając je w tej wersji, pamiętaj o przyprawach, które dodadzą pozostałym składnikom wyrazistości. Wykorzystaj m.in. curry, które sprawi, że zapiekanka z kurczakiem i szparagami zyska orientalny charakter. Sprawdzi się też świeża kolendra. Posiekaj ją i posyp nią gotowe danie albo dołóż do całości jeszcze przed pieczeniem. Chrupiącą skórkę stworzysz, mieszając bułkę tartą ze startą mozzarellą i posypując nimi zapiekankę. Oprócz papryki, zielonych szparagów i ziemniaków możesz dodać też inne warzywa, np. groszek, zieloną fasolkę i cebulę. Serwuj gotowe danie z surówką z kapusty pekińskiej. Dobrze komponować się będzie również sałatka z pomidorów, świeżej bazylii i mozzarelli. Przygotuj smaczną, delikatną zapiekankę na podstawie tego przepisu!