
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
300 mililitrów
1 łyżeczka
4 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka wyluzuj z kości i podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2
Szparagi pokrój na kawałki, ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki, paprykę w cienkie paski.
Krok 3
W misce wymieszaj zawartość opakowania Fix ze śmietaną, dodaj curry, jajka i wymieszaj.
Krok 4
Do przygotowanego Fixu dodaj mięso oraz rozdrobnione warzywa. Całość dobrze wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp tartą bułką wymieszaną z serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Szparagi dodają serwowanym z nimi daniom delikatności i zarazem charakterystycznego posmaku. Zapieczone z kawałkami mięsa i ziemniakami tworzą potrawę, która nadaje się na codzienny obiad, ale też może stanowić główny punkt menu podczas eleganckiej kolacji. Przyrządzając je w tej wersji, pamiętaj o przyprawach, które dodadzą pozostałym składnikom wyrazistości. Wykorzystaj m.in. curry, które sprawi, że zapiekanka z kurczakiem i szparagami zyska orientalny charakter. Sprawdzi się też świeża kolendra. Posiekaj ją i posyp nią gotowe danie albo dołóż do całości jeszcze przed pieczeniem. Chrupiącą skórkę stworzysz, mieszając bułkę tartą ze startą mozzarellą i posypując nimi zapiekankę. Oprócz papryki, zielonych szparagów i ziemniaków możesz dodać też inne warzywa, np. groszek, zieloną fasolkę i cebulę. Serwuj gotowe danie z surówką z kapusty pekińskiej. Dobrze komponować się będzie również sałatka z pomidorów, świeżej bazylii i mozzarelli. Przygotuj smaczną, delikatną zapiekankę na podstawie tego przepisu!