Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku

Autor: KATA

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.15 litra

2 szczypty

1 łyżka

4 sztuki

450 gramów

0.5 kilograma

1 pęczek

1 łyżka

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłukać w ciepłej wodzie, pokroić w kostkę i i natrzeć połową bulionetki KNORR oraz pozostałymi przyprawami - odstawić do lodówki na około 60min.

Krok 2

Szpinak rozmrozić przyprawić odrobiną soli i wycisnąć 4 ząbki czosnku, dodać starty oscypek, w międzyczasie w wodzie rozpuścić drugą połowę bulionetki drobiowej KNORR. Po upływie 60min. wyjąć przyprawionego kurczaka z lodówki i wymieszać ze szpinakiem. Zalać wcześniej przygotowanym bulionem.

Krok 3

Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min. Przepis polecam szczególnie osobom na diecie, ale myślę, że będzie smakował każdemu. Przyprawy można dobierać według indywidualnych gustów.

KATA

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej