Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku

Autor: KATA

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

450 gramów

0.15 litra

4 sztuki

2 szczypty

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłukać w ciepłej wodzie, pokroić w kostkę i i natrzeć połową bulionetki KNORR oraz pozostałymi przyprawami - odstawić do lodówki na około 60min.

Krok 2

Szpinak rozmrozić przyprawić odrobiną soli i wycisnąć 4 ząbki czosnku, dodać starty oscypek, w międzyczasie w wodzie rozpuścić drugą połowę bulionetki drobiowej KNORR. Po upływie 60min. wyjąć przyprawionego kurczaka z lodówki i wymieszać ze szpinakiem. Zalać wcześniej przygotowanym bulionem.

Krok 3

Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min. Przepis polecam szczególnie osobom na diecie, ale myślę, że będzie smakował każdemu. Przyprawy można dobierać według indywidualnych gustów.

KATA

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z piersi kurczaka i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
11 osób ogląda przepis:
Krówka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej