Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
6 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
2 szczypty
2 szczypty
0.5 łyżeczki
0.3 łyżeczki
2 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płuczemy grzyby,osuszamy.Obieramy ze skórki kapelusze.Odłamujemy nóżki z pieczarek.Kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny
Krok 2
Nóżki siekamy i razem z cebulką podsmażamy na łyżce masła.Posypujemy odrobiną soli. Przekładamy do miski z mięsem,wsypujemy wewnątrz dłoni roztarty estragon i tymianek. Plastry sera drobniutko kroimy i 3/4 sera dodajemy do mięsa.Wsypujemy tartą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
Krok 3
Do każdego kapelusza wkładamy po odrobinie masła i pokrojonego sera.Wsypujemy po szczypcie czarnego pieprzu. Napełniamy farszem
Krok 4
Pieczarki układamy w wysmarowanej oliwą formie żaroodpornej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.190 stopni zapiekamy około 25 minut. W trakcie pieczenia mięso spryskujemy raz z wierzchu oliwą . Możemy też piec tyle czasu aż pieczarki się trochę skurczą,wówczas będą smaczniejsze
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej