PRZEPISY.PL
Pieczarki faszerowane mięsem z serem - autor: sylkach
Autor: sylkach

Pieczarki faszerowane mięsem z serem

  • 45
  • 3
  • Łatwe
  • 0
37
osób dodało do Mniamlisty
37
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pieczarki duże 1 szt
  • cebula mała1 szt
  • mięso mielone100 gr
  • ser salami w plastrach6 szt
  • małe jajko1 szt
  • tarta bułka1 łyżka
  • estragon2 szczypty
  • tymianek2 szczypty
  • sól do smaku0.5 łyżeczki
  • pieprz do smaku0.3 łyżeczki
  • sok z cytryny2 łyżeczki
  • masło4 łyżeczki
  • Krok 1

    Płuczemy grzyby,osuszamy.Obieramy ze skórki kapelusze.Odłamujemy nóżki z pieczarek.Kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny
  • Krok 2

    Nóżki siekamy i razem z cebulką podsmażamy na łyżce masła.Posypujemy odrobiną soli. Przekładamy do miski z mięsem,wsypujemy wewnątrz dłoni roztarty estragon i tymianek. Plastry sera drobniutko kroimy i 3/4 sera dodajemy do mięsa.Wsypujemy tartą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Krok 3

    Do każdego kapelusza wkładamy po odrobinie masła i pokrojonego sera.Wsypujemy po szczypcie czarnego pieprzu. Napełniamy farszem
  • Krok 4

    Pieczarki układamy w wysmarowanej oliwą formie żaroodpornej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.190 stopni zapiekamy około 25 minut. W trakcie pieczenia mięso spryskujemy raz z wierzchu oliwą . Możemy też piec tyle czasu aż pieczarki się trochę skurczą,wówczas będą smaczniejsze

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

88
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
5
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Średnie
14
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe