Krewetki z porem - przepis w sosie porowym | Przepisy.pl pixel

Krewetki w kremowym sosie z porami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
216 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, dodaj natkę.

Krok 2

Krewetki usmaż na rozgrzanej margarynie i zdejmij z patelni.

Krok 3

Pora pokrój w krążki i podduś na patelni po krewetkach, kilka minut. Następnie ponownie wrzuć krewetki.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym Fixem, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3-4 minuty i zdejmij z ognia. Gotowe krewetki nałóż do miseczek, polej pozostałym sosem i posyp parmezanem. Udekoruj gałązkami koperku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 24.08.2018

    pyszne ! polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w kremowym sosie z porami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w kremowym sosie z poramiKrewetki w kremowym sosie z porami

Owoce morza dodają odrobinę wykwintności każdemu daniu – wbrew pozorom nie są jednak wcale trudne do przygotowania. Możesz się o tym przekonać, przyrządzając krewetki w kremowym sosie z porami według tego przepisu. Kupując je możesz wybrać świeże – będą mieć więcej walorów smakowych, ale wymagają oczyszczenia – lub mrożone, które są już poddane wstępnej obróbce. Krewetki podsmaż z odrobiną margaryny na patelni. Ich smak jest raczej delikatny, więc aby danie miało bardziej wyrazisty charakter dodaje się do niego pikantnego pora, pokrojonego w krążki i podduszonego. Na koniec krewetki wraz z porem połącz z gęstym, kremowym sosem, przygotowanym na bazie słodkiej śmietanki 36% z dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki. Krewetki serwuj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, polane śmietankowym sosem i posypane tartym parmezanem. Do dekoracji użyj gałązki świeżego koperku. Tak przygotowane danie podaj na kolację lub jako przekąskę na przyjęciu. Skorzystaj z tego sposobu na przygotowanie krewetek. Smacznego!