Swojski makaron

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Pora pokrój w kostkę, pieczarki w ósemki.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Dodaj pora oraz grzyby.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną, następnie wlej płyn na patelnię z pozostałymi składnikami. Zagotuj i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Nałóż na talerze i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Swojski makaronSwojski makaron

Przygotowany według tego przepisu makaron ze śmietanowym sosem, kiełbasą i pieczarkami to idealny sposób na jesienno-zimowy obiad. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest podsmażenie pokrojonej w grube plasterki kiełbasy – najlepiej sprawdzi się zwyczajna, ale możesz zastąpić ją inną, np. myśliwską. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekanego pora, dzięki któremu danie nabierze pikantnego smaku. Zawartość patelni zalej gęstym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki 36%, wymieszanej z wodą i mieszanką do spaghetti carbonara. Danie możesz dodatkowo przyprawić ziołami, takimi jak tymianek czy oregano. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone. Makaron typu rigatoni lub penne ugotuj al dente, po czym wymieszaj z mięsno-śmietanowym sosem. Serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypany startym w płatki parmezanem. Ozdób gałązką pietruszki lub świeżego tymianku. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek – wystarczy skorzystać z naszego przepisu.