Swojski makaron przepis – Zobacz na przepisy.pl

Swojski makaron

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Pora pokrój w kostkę, pieczarki w ósemki.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Dodaj pora oraz grzyby.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną, następnie wlej płyn na patelnię z pozostałymi składnikami. Zagotuj i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Nałóż na talerze i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Swojski makaronSwojski makaron

Przygotowany według tego przepisu makaron ze śmietanowym sosem, kiełbasą i pieczarkami to idealny sposób na jesienno-zimowy obiad. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest podsmażenie pokrojonej w grube plasterki kiełbasy – najlepiej sprawdzi się zwyczajna, ale możesz zastąpić ją inną, np. myśliwską. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekanego pora, dzięki któremu danie nabierze pikantnego smaku. Zawartość patelni zalej gęstym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki 36%, wymieszanej z wodą i mieszanką do spaghetti carbonara. Danie możesz dodatkowo przyprawić ziołami, takimi jak tymianek czy oregano. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone. Makaron typu rigatoni lub penne ugotuj al dente, po czym wymieszaj z mięsno-śmietanowym sosem. Serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypany startym w płatki parmezanem. Ozdób gałązką pietruszki lub świeżego tymianku. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek – wystarczy skorzystać z naszego przepisu.