Swojski makaron

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Pora pokrój w kostkę, pieczarki w ósemki.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Dodaj pora oraz grzyby.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną, następnie wlej płyn na patelnię z pozostałymi składnikami. Zagotuj i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Nałóż na talerze i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Swojski makaron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Swojski makaronSwojski makaron

Przygotowany według tego przepisu makaron ze śmietanowym sosem, kiełbasą i pieczarkami to idealny sposób na jesienno-zimowy obiad. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest podsmażenie pokrojonej w grube plasterki kiełbasy – najlepiej sprawdzi się zwyczajna, ale możesz zastąpić ją inną, np. myśliwską. Następnie dodaj do niej obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekanego pora, dzięki któremu danie nabierze pikantnego smaku. Zawartość patelni zalej gęstym sosem, przygotowanym ze słodkiej śmietanki 36%, wymieszanej z wodą i mieszanką do spaghetti carbonara. Danie możesz dodatkowo przyprawić ziołami, takimi jak tymianek czy oregano. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i suszone. Makaron typu rigatoni lub penne ugotuj al dente, po czym wymieszaj z mięsno-śmietanowym sosem. Serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypany startym w płatki parmezanem. Ozdób gałązką pietruszki lub świeżego tymianku. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek – wystarczy skorzystać z naszego przepisu.