
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
15 sztuk
1 sztuka
100 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.

Krok 2
Posiekaj ząbki czosnku, chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.

Krok 3
Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr tak aby tylko przykrył ryż.

Krok 4
Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.

Krok 5
Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folia aluminiową, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 do 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.


Dobra rada:
Krewetki możesz zastąpić np. piersią z kurczaka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowana papryka z ryżem
Faszerowana papryka według tego przepisu łączy delikatny ryż z wyrazistymi przyprawami, m.in. papryczką chili. Aby przygotować nadzienie wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz posiekany czosnek, chili, cebulę oraz cukinię, a następnie dodasz resztę składników (m.in. ryż, rodzynki, orzeszki pinii, surowe krewetki i pomidory z puszki). Krewetki możesz opcjonalnie zastąpić pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Otrzymanym farszem napełnij oczyszczone i wydrążone papryki. Do każdej z nich wlej bulion warzywny i rozmieszaną ze śmietaną zawartość torebki z przyprawami. Na wierzchach umieść po kawałku sera pleśniowego. Danie zyska bogatszy smak, jeśli ułożone w żaroodpornym naczyniu warzywa zalejesz pomidorami z puszki i pozostałym bulionem (całość piecz do momentu, aż ryż zrobi się miękki). Przyrządzone danie doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Faszerowane papryki możesz także zaserwować podczas przyjęcia – jako smaczną przekąskę. Sprawdź, jakie są wyśmienite – wypróbuj nas przepis przy najbliższej okazji.



































