Faszerowana papryka z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana papryka z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

379 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

15 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj ząbki czosnku, chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr tak aby tylko przykrył ryż.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 3

Krok 4

Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 4

Krok 5

Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folia aluminiową, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 do 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki możesz zastąpić np. piersią z kurczaka.

2

Opinie o przepisie

  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 18.09.2016

    wczoraj robilam faszerowaną paprykę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Kulesza

    Andrzej Kulesza , 03.11.2015

    nie wygląda zbyt apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana papryka z ryżem Faszerowana papryka z ryżem

Faszerowana papryka według tego przepisu łączy delikatny ryż z wyrazistymi przyprawami, m.in. papryczką chili. Aby przygotować nadzienie wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz posiekany czosnek, chili, cebulę oraz cukinię, a następnie dodasz resztę składników (m.in. ryż, rodzynki, orzeszki pinii, surowe krewetki i pomidory z puszki). Krewetki możesz opcjonalnie zastąpić pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Otrzymanym farszem napełnij oczyszczone i wydrążone papryki. Do każdej z nich wlej bulion warzywny i rozmieszaną ze śmietaną zawartość torebki z przyprawami. Na wierzchach umieść po kawałku sera pleśniowego. Danie zyska bogatszy smak, jeśli ułożone w żaroodpornym naczyniu warzywa zalejesz pomidorami z puszki i pozostałym bulionem (całość piecz do momentu, aż ryż zrobi się miękki). Przyrządzone danie doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Faszerowane papryki możesz także zaserwować podczas przyjęcia – jako smaczną przekąskę. Sprawdź, jakie są wyśmienite – wypróbuj nas przepis przy najbliższej okazji.