Faszerowana papryka z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana papryka z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
379 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

15 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj ząbki czosnku, chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr tak aby tylko przykrył ryż.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 3

Krok 4

Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 4

Krok 5

Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folia aluminiową, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 do 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki możesz zastąpić np. piersią z kurczaka.

2

Opinie o przepisie

  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 18.09.2016

    wczoraj robilam faszerowaną paprykę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Kulesza

    Andrzej Kulesza , 03.11.2015

    nie wygląda zbyt apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana papryka z ryżem Faszerowana papryka z ryżem

Faszerowana papryka według tego przepisu łączy delikatny ryż z wyrazistymi przyprawami, m.in. papryczką chili. Aby przygotować nadzienie wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz posiekany czosnek, chili, cebulę oraz cukinię, a następnie dodasz resztę składników (m.in. ryż, rodzynki, orzeszki pinii, surowe krewetki i pomidory z puszki). Krewetki możesz opcjonalnie zastąpić pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Otrzymanym farszem napełnij oczyszczone i wydrążone papryki. Do każdej z nich wlej bulion warzywny i rozmieszaną ze śmietaną zawartość torebki z przyprawami. Na wierzchach umieść po kawałku sera pleśniowego. Danie zyska bogatszy smak, jeśli ułożone w żaroodpornym naczyniu warzywa zalejesz pomidorami z puszki i pozostałym bulionem (całość piecz do momentu, aż ryż zrobi się miękki). Przyrządzone danie doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Faszerowane papryki możesz także zaserwować podczas przyjęcia – jako smaczną przekąskę. Sprawdź, jakie są wyśmienite – wypróbuj nas przepis przy najbliższej okazji.