Faszerowana papryka z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowana papryka z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

15 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj ząbki czosnku, chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr tak aby tylko przykrył ryż.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 3

Krok 4

Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 4

Krok 5

Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folia aluminiową, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 do 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.

Faszerowana papryka z ryżem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki możesz zastąpić np. piersią z kurczaka.

2

Opinie o przepisie

  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 18.09.2016

    wczoraj robilam faszerowaną paprykę :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Kulesza

    Andrzej Kulesza , 03.11.2015

    nie wygląda zbyt apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana papryka z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana papryka z ryżem Faszerowana papryka z ryżem

Faszerowana papryka według tego przepisu łączy delikatny ryż z wyrazistymi przyprawami, m.in. papryczką chili. Aby przygotować nadzienie wystarczy, że na rozgrzanej patelni podsmażysz posiekany czosnek, chili, cebulę oraz cukinię, a następnie dodasz resztę składników (m.in. ryż, rodzynki, orzeszki pinii, surowe krewetki i pomidory z puszki). Krewetki możesz opcjonalnie zastąpić pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Otrzymanym farszem napełnij oczyszczone i wydrążone papryki. Do każdej z nich wlej bulion warzywny i rozmieszaną ze śmietaną zawartość torebki z przyprawami. Na wierzchach umieść po kawałku sera pleśniowego. Danie zyska bogatszy smak, jeśli ułożone w żaroodpornym naczyniu warzywa zalejesz pomidorami z puszki i pozostałym bulionem (całość piecz do momentu, aż ryż zrobi się miękki). Przyrządzone danie doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Faszerowane papryki możesz także zaserwować podczas przyjęcia – jako smaczną przekąskę. Sprawdź, jakie są wyśmienite – wypróbuj nas przepis przy najbliższej okazji.