Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
125 gramów
1 opakowanie
60 gramów
700 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj na średnim ogniu w 250ml wody. Po ugotowaniu odlej nadmiar płynu na bok i odstaw soczewicę do ostygnięcia.
Krok 2
Płyn z gotowania soczewicy uzupełni tak aby było 100ml i wymieszaj z Fix Knorr. Odstaw na 3 minuty.
Krok 3
Ser feta rozkrusz. Wraz z soczewicą dodaj do przygotowanego płynu. Całość wymieszaj.
Krok 4
Pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plasterki o grubości ok 2mm .
Krok 5
Ułóż plastry cukinii na przemian. Nałóż 1-2 łyżki farszu i zwiń jak koperty. Zepnij wykałaczką.
Krok 6
Skrop koperty olejem i usmaż ok 2 minut z każdej strony. Przed podaniem usuń wykałaczki.

Dobra rada:
Podawaj z sosem jogurtowym. Do farszu możesz również dodać świeże zioła. Kolendrę lub natkę pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta
Nadziewana cukinia to danie o niemal nieskończonych kombinacjach. Wystarczy, że uruchomisz w sobie pokłady kreatywności, a stworzysz wyjątkową propozycję na obiad lub kolację. Z tym warzywem świetnie komponuje się mięso oraz różne dodatki roślinne. Skorzystaj z naszej propozycji i odkryj wyjątkowy przepis na cukinię nadziewaną soczewicą i serem feta.
Dla kogo?
Dla miłośników nietuzinkowych dań, o wyjątkowym smaku i bogatym aromacie. Zachwyci również zwolenników potraw roślinnych.
Na jaką okazję?
Cukinia nadziewana soczewicą i serem sprawdzi się w roli dania obiadowego lub imprezowego.
Czy wiesz, że?
Soczewica była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Dziś jest szeroko wykorzystywana w kuchni, również jako główny składnik bezmięsnych burgerów.
Dla urozmaicenia:
Danie najlepiej smakuje z sosem jogurtowym. Farsz możesz wzbogacić o dodatek świeżych ziół, w tej roli sprawdzi się kolendra lub natka pietruszki.