Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 opakowanie

60 gramów

700 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj na średnim ogniu w 250ml wody. Po ugotowaniu odlej nadmiar płynu na bok i odstaw soczewicę do ostygnięcia.

Krok 2

Płyn z gotowania soczewicy uzupełni tak aby było 100ml i wymieszaj z Fix Knorr. Odstaw na 3 minuty.

Krok 3

Ser feta rozkrusz. Wraz z soczewicą dodaj do przygotowanego płynu. Całość wymieszaj.

Krok 4

Pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plasterki o grubości ok 2mm .

Krok 5

Ułóż plastry cukinii na przemian. Nałóż 1-2 łyżki farszu i zwiń jak koperty. Zepnij wykałaczką.

Krok 6

Skrop koperty olejem i usmaż ok 2 minut z każdej strony. Przed podaniem usuń wykałaczki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sosem jogurtowym. Do farszu możesz również dodać świeże zioła. Kolendrę lub natkę pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia nadziewana soczewicą i serem fetaCukinia nadziewana soczewicą i serem feta

Nadziewana cukinia to danie o niemal nieskończonych kombinacjach. Wystarczy, że uruchomisz w sobie pokłady kreatywności, a stworzysz wyjątkową propozycję na obiad lub kolację. Z tym warzywem świetnie komponuje się mięso oraz różne dodatki roślinne. Skorzystaj z naszej propozycji i odkryj wyjątkowy przepis na cukinię nadziewaną soczewicą i serem feta.

Dla kogo?

Dla miłośników nietuzinkowych dań, o wyjątkowym smaku i bogatym aromacie. Zachwyci również zwolenników potraw roślinnych.

Na jaką okazję?

Cukinia nadziewana soczewicą i serem sprawdzi się w roli dania obiadowego lub imprezowego.

Czy wiesz, że?

Soczewica była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Dziś jest szeroko wykorzystywana w kuchni, również jako główny składnik bezmięsnych burgerów.

Dla urozmaicenia:

Danie najlepiej smakuje z sosem jogurtowym. Farsz możesz wzbogacić o dodatek świeżych ziół, w tej roli sprawdzi się kolendra lub natka pietruszki.