Cukinia faszerowana soczewicą - z fetą: przepis | Przepisy.pl pixel

Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 opakowanie

60 gramów

700 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj na średnim ogniu w 250ml wody. Po ugotowaniu odlej nadmiar płynu na bok i odstaw soczewicę do ostygnięcia.

Krok 2

Płyn z gotowania soczewicy uzupełni tak aby było 100ml i wymieszaj z Fix Knorr. Odstaw na 3 minuty.

Krok 3

Ser feta rozkrusz. Wraz z soczewicą dodaj do przygotowanego płynu. Całość wymieszaj.

Krok 4

Pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plasterki o grubości ok 2mm .

Krok 5

Ułóż plastry cukinii na przemian. Nałóż 1-2 łyżki farszu i zwiń jak koperty. Zepnij wykałaczką.

Krok 6

Skrop koperty olejem i usmaż ok 2 minut z każdej strony. Przed podaniem usuń wykałaczki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sosem jogurtowym. Do farszu możesz również dodać świeże zioła. Kolendrę lub natkę pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia nadziewana soczewicą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia nadziewana soczewicą i serem fetaCukinia nadziewana soczewicą i serem feta

Nadziewana cukinia to danie o niemal nieskończonych kombinacjach. Wystarczy, że uruchomisz w sobie pokłady kreatywności, a stworzysz wyjątkową propozycję na obiad lub kolację. Z tym warzywem świetnie komponuje się mięso oraz różne dodatki roślinne. Skorzystaj z naszej propozycji i odkryj wyjątkowy przepis na cukinię nadziewaną soczewicą i serem feta.

Dla kogo?

Dla miłośników nietuzinkowych dań, o wyjątkowym smaku i bogatym aromacie. Zachwyci również zwolenników potraw roślinnych.

Na jaką okazję?

Cukinia nadziewana soczewicą i serem sprawdzi się w roli dania obiadowego lub imprezowego.

Czy wiesz, że?

Soczewica była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie. Dziś jest szeroko wykorzystywana w kuchni, również jako główny składnik bezmięsnych burgerów.

Dla urozmaicenia:

Danie najlepiej smakuje z sosem jogurtowym. Farsz możesz wzbogacić o dodatek świeżych ziół, w tej roli sprawdzi się kolendra lub natka pietruszki.