Danie z Woka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Danie z Woka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na paski i wrzuć na rozgrzaną oliwę w woku.

Danie z Woka - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, cebulę, marchew i cukinię pokrój w paski. Kukurydzę odsącz.

Danie z Woka - Krok 2

Krok 3

Podsmaż mięso cały czas mieszając, po czym dorzuć posiekane wszystkie warzywa. Smaż, aż kurczak i warzywa będą miękkie.

Danie z Woka - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z szklanką wody i sosem sojowym.

Danie z Woka - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn na patelnię, dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj.

Danie z Woka - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Wasilewska

    Gabriela Wasilewska , 24.10.2019

    Przepyszne ;) Stwierdziłam że jest tyle warzyw, że podałam danie bez ryżu, makaronu itp.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie z Woka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Danie z WokaDanie z Woka

Dzięki wokowi możesz usmażyć warzywa i mięso bez konieczności użycia dużej ilości tłuszczu. Przyrządzana w tym naczyniu potrawa z drobiem, za sprawą przypraw i dodatku sosu sojowego jest wyrazista i ma orientalny charakter. Do przygotowania dania z woka potrzebujesz filetów z kurczaka, cukinii, cebuli, kukurydzy z puszki i marchewki. Najpierw smaży się mięso, a następnie dodaje do niego warzywa i zalewę na bazie sosu sojowego. Uzupełnieniem tego rodzaju dania może być ryż, chiński makaron, komosa ryżowa lub białe chrupkie pieczywo. Potrawa dobrze smakuje posypana posiekaną zieloną cebulką, prażonym sezamem lub orzechami nerkowca. Serwuj ją na obiad lub ciepłą kolację. Podawaj danie z woka ze świeżymi warzywami, np. sałatką z ogórka lub kapusty pekińskiej. Jeśli chcesz urozmaicić tę mięsno-warzywną kompozycję, dodaj do niej groszek cukrowy, fasolkę szparagową lub pieczarki. Lubisz pikantne potrawy? W takim razie dopraw całość odrobiną chili. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje to danie inspirowane orientalną kuchnią.