Chicharron – przepis. Co to za danie?
Przepis na przysmak o nazwie chicharron interpretowany jest różnie w zależności od kraju, w którym jest podawany. Wywodzące się z kuchni hiszpańskiej danie, którego głównym składnikiem jest skórka lub boczek z wieprzowiny, rozprzestrzeniło się na wiele krajów Ameryki Łacińskiej i dotarło aż do Filipin. Jeśli zastanawiacie się, jak smakuje chicharron i jak przygotować go we własnej kuchni, spieszymy z wyjaśnieniami i sprawdzoną recepturą!
Chicharron – co to jest i jak przygotowuje się tę potrawę?
Tradycyjny chicharron to chrupiące kawałki skóry wieprzowej, bez tłuszczu i mięsa. Zupełnie odwrotnie jednak serwowany jest w Kolumbii i Peru, gdzie właśnie według przepisu, powinien je zawierać. Na Filipinach możecie spotkać ten przysmak w towarzystwie octu i czosnku. Wariantów tego dania jest naprawdę sporo, tak jak i sposobów, w jaki jest podawany. Chicharron można jeść bez żadnych dodatków jako przekąskę, ale może być także składnikiem dań, takich jak guacamole czy tortilla z kurczakiem i salsą pomidorową. Do wykonania chrupiącej skórki nie potrzeba zbyt wielu składników, a efekt z pewnością jest wart poświęcenia jej chwili uwagi.
Chicharron – przepis na wieprzową skórkę
Będziecie potrzebować 1 kg surowej skórki wieprzowej z warstwą tłuszczu lub surowego boczek ze skórą oraz przypraw, 1 łyżeczki czosnku w proszku i 1 łyżeczki słodkiej papryki. Skórkę wieprzową oczyśćcie i pokrójcie na kwadraty, nie większe niż 4 cm. Następnie umieśćcie kawałki skóry w garnku z odrobiną soli i gotujcie przez ok. 1 godzinę. Odcedźcie i wstawcie na 1-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 100°C, żeby dobrze się wysuszyła. Do wysokiego garnka wlejcie olej i porządnie go rozgrzejcie. Smażcie skórki partiami na głębokim tłuszczu. Po kilku minutach rozpulchnią się, nabiorą złotobrązowego koloru i chrupkości. Wyjmijcie je i odsączcie na papierowym ręczniku. Gdy chicharron trochę ostygnie, posypcie je przyprawami według uznania.
Jak podawać chicharron?
Ten przysmak idealnie pasuje do dań, takich jak meksykańskie burrito lub tacos. Ciepłe kawałki chicharron świetnie smakują podane z salsą pomidorową z dodatkiem soku z limonki, posypane kolendrą. Jako danie główne możecie zaserwować wieprzowe skórki z pieczonymi ziemniakami. Pokrojone chicharron dodajcie do sałatek w stylu meksykańskim. Dzięki temu staną się przyjemnie chrupiące. Możecie też położyć je na wierzchu, przygotowując burgery. A jeśli brakuje wam przekąski podczas wieczoru filmowego ze znajomymi, chicharron wybierany prosto z miseczki będzie smaczną alternatywą dla popularnych przekąsek.
Chicharron – w jaki sposób urozmaicić ten przysmak?
Najprościej wzbogacić smak skórek wieprzowych dowolnie wybranymi przyprawami. Dzięki temu za każdym razem mogą mieć inny smak. Cząber, ostra papryka lub typowo meksykańskie mieszanki przypraw nadadzą im pikantności, z jakich słynie ta kuchnia. Nie przepadacie za wieprzowiną? Użyjcie baraniny, wołowiny lub skrzydełek kurczaka. Dla uzyskania lepszego aromatu wykorzystajcie sposób kuchni filipińskiej. Przed ugotowaniem namoczcie skórki w occie z czosnkiem i chili. Zrobiliście więcej skórek? Zamknijcie je w szczelnym pojemniku i włóżcie do lodówki. Przed podaniem wystarczy tylko podgrzać je w piekarniku, a będą znów ciepłe i chrupiące.
Pyszne przekąski na każdą imprezę – inspiracje
Dania typu finger food, takie jak chicharron, są zawsze niezawodne, gdy macie ochotę na drobną przekąskę. Nie dość, że są idealne na mniejszy apetyt, to w dodatku są wygodne w konsumpcji. Jeśli jeszcze da się je zrobić szybko w przypadku niezapowiedzianych gości, to już prawdziwe udogodnienie. Na takie okazje sprawdzą się chipsy z tortilli z piekarnika, które przygotujecie zaledwie w 15 minut. Mini burgery zrobicie z mielonego mięsa, z dodatkiem apetycznych dodatków. Ich smak podkreśli musztarda dijon w połączeniu z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym. To prawdziwy rarytas, zamknięty w niewielkich bułeczkach sezamowych. Nuggetsy z kurczaka w serze to propozycja, która przypadnie do gustu wielbicielom kurczaka w każdej postaci. Z takimi przekąskami każde przyjęcie się uda!
Komentarze (0)