
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 garść
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, seler naciowy, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój.

Krok 2
Zagotuj 1 litr wody z dodatkiem soli, dodaj marchewkę, cebulę, seler naciowy i gotuj przez 20 minut.

Krok 3
Następnie dodaj ziemniaki, oliwę i gotuj jeszcze kolejne 20 minut.

Krok 4
Zupę zmiksuj, dodaj żółtka, przyprawę Knorr, dopraw solą, pieprzem a na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pejzanka
Pejzanka to zupa, którą można uznać za połączenie klasycznej jarzynowej i ziemniaczanej. Nie brakuje w niej więc warzywnych składników, dzięki którym potrawa jest naprawdę treściwa i sycąca. Do pejzanki z ziemniakami postanowiliśmy dodać także marchew, cebulę, selera naciowego i cebulę. Zapoznaj się z naszym przepisem na pejzankę i inspiracjami na jej urozmaicenie. Szybko dojdziesz do wprawy w jej przyrządzaniu i zaczniesz chętnie eksperymentować z innymi składnikami.
Dla kogo?
Można zachwycać się zupami z najbardziej odległych zakątków świata, ale zawsze jest miło wrócić do swojskich smaków. Jeśli jesteś tego samego zdania, przygotuj pejzankę. Przepis został wzbogacony żółtkami jajek i ziołami, więc na pewno dla wielu smakoszy będzie to pyszna niespodzianka.
Na jaką okazję?
Warzywna zupa pejzanka to doskonały wstęp do dania głównego. Jest gęsta i aromatyczna, więc sprawdzi się w roli gorącego posiłku na rozgrzanie w chłodne dni. Jesienne i zimowe chłody dają ci się we znaki? Z domową pejzanką z ziemniakami przetrwasz nawet najmniej przyjemne okoliczności!
Czy wiesz, że?
Nazwa potrawy wywodzi się z języka francuskiego. Można ją tłumaczyć jako zupę chłopską, choć przyznajemy, że pejzanka po staropolsku brzmi bardziej szykownie.
Dla urozmaicenia:
Korzeń pietruszki i por też pasują do przepisu na pejzankę. Zaszalej z dodatkami! Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić również rzepę, kalarepę albo cukinię. Jedną z ogromnych zalet potrawy jest fakt, że o każdej porze roku może smakować nieco inaczej. Masz ochotę na mięsny dodatek? Dodaj do zupy pejzanki wędzony boczek pokrojony w kostkę.