Zupa pejzanka po staropolsku z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Pejzanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
220 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 garść

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, seler naciowy, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój.

Pejzanka - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 1 litr wody z dodatkiem soli, dodaj marchewkę, cebulę, seler naciowy i gotuj przez 20 minut.

Pejzanka - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj ziemniaki, oliwę i gotuj jeszcze kolejne 20 minut.

Pejzanka - Krok 3

Krok 4

Zupę zmiksuj, dodaj żółtka, przyprawę Knorr, dopraw solą, pieprzem a na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

Pejzanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 28.06.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Polewka grzybowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PejzankaPejzanka

Pejzanka to zupa, którą można uznać za połączenie klasycznej jarzynowej i ziemniaczanej. Nie brakuje w niej więc warzywnych składników, dzięki którym potrawa jest naprawdę treściwa i sycąca. Do pejzanki z ziemniakami postanowiliśmy dodać także marchew, cebulę, selera naciowego i cebulę. Zapoznaj się z naszym przepisem na pejzankę i inspiracjami na jej urozmaicenie. Szybko dojdziesz do wprawy w jej przyrządzaniu i zaczniesz chętnie eksperymentować z innymi składnikami.

Dla kogo?

Można zachwycać się zupami z najbardziej odległych zakątków świata, ale zawsze jest miło wrócić do swojskich smaków. Jeśli jesteś tego samego zdania, przygotuj pejzankę. Przepis został wzbogacony żółtkami jajek i ziołami, więc na pewno dla wielu smakoszy będzie to pyszna niespodzianka.

Na jaką okazję?

Warzywna zupa pejzanka to doskonały wstęp do dania głównego. Jest gęsta i aromatyczna, więc sprawdzi się w roli gorącego posiłku na rozgrzanie w chłodne dni. Jesienne i zimowe chłody dają ci się we znaki? Z domową pejzanką z ziemniakami przetrwasz nawet najmniej przyjemne okoliczności!

Czy wiesz, że?

Nazwa potrawy wywodzi się z języka francuskiego. Można ją tłumaczyć jako zupę chłopską, choć przyznajemy, że pejzanka po staropolsku brzmi bardziej szykownie.

Dla urozmaicenia:

Korzeń pietruszki i por też pasują do przepisu na pejzankę. Zaszalej z dodatkami! Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić również rzepę, kalarepę albo cukinię. Jedną z ogromnych zalet potrawy jest fakt, że o każdej porze roku może smakować nieco inaczej. Masz ochotę na mięsny dodatek? Dodaj do zupy pejzanki wędzony boczek pokrojony w kostkę.