Zupa pejzanka po staropolsku z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Pejzanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę, seler naciowy, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój.

Pejzanka - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 1 litr wody z dodatkiem soli, dodaj marchewkę, cebulę, seler naciowy i gotuj przez 20 minut.

Pejzanka - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj ziemniaki, oliwę i gotuj jeszcze kolejne 20 minut.

Pejzanka - Krok 3

Krok 4

Zupę zmiksuj, dodaj żółtka, zioła prowansalskie, dopraw solą, pieprzem a na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

Pejzanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 28.06.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pejzanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pomidorowa z pulpetami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - PejzankaPejzanka

Pejzanka to zupa, którą można uznać za połączenie klasycznej jarzynowej i ziemniaczanej. Nie brakuje w niej więc warzywnych składników, dzięki którym potrawa jest naprawdę treściwa i sycąca. Do pejzanki z ziemniakami postanowiliśmy dodać także marchew, cebulę, selera naciowego i cebulę. Zapoznaj się z naszym przepisem na pejzankę i inspiracjami na jej urozmaicenie. Szybko dojdziesz do wprawy w jej przyrządzaniu i zaczniesz chętnie eksperymentować z innymi składnikami.

Dla kogo?

Można zachwycać się zupami z najbardziej odległych zakątków świata, ale zawsze jest miło wrócić do swojskich smaków. Jeśli jesteś tego samego zdania, przygotuj pejzankę. Przepis został wzbogacony żółtkami jajek i ziołami, więc na pewno dla wielu smakoszy będzie to pyszna niespodzianka.

Na jaką okazję?

Warzywna zupa pejzanka to doskonały wstęp do dania głównego. Jest gęsta i aromatyczna, więc sprawdzi się w roli gorącego posiłku na rozgrzanie w chłodne dni. Jesienne i zimowe chłody dają ci się we znaki? Z domową pejzanką z ziemniakami przetrwasz nawet najmniej przyjemne okoliczności!

Czy wiesz, że?

Nazwa potrawy wywodzi się z języka francuskiego. Można ją tłumaczyć jako zupę chłopską, choć przyznajemy, że pejzanka po staropolsku brzmi bardziej szykownie.

Dla urozmaicenia:

Korzeń pietruszki i por też pasują do przepisu na pejzankę. Zaszalej z dodatkami! Nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić również rzepę, kalarepę albo cukinię. Jedną z ogromnych zalet potrawy jest fakt, że o każdej porze roku może smakować nieco inaczej. Masz ochotę na mięsny dodatek? Dodaj do zupy pejzanki wędzony boczek pokrojony w kostkę.