Lekka zupa z fasolki szparagowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka zupa z fasolki szparagowej

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 pęczek

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obieramy i kroimy w słupki. Z fasolki odcinamy końcówki i dowolnie kroimy.

Krok 2

W garnku doprowadzamy do wrzenia 1,5l wody. Dodajemy do niej warzywa i kostkę rosołową. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Krok 3

Koperek płuczemy i siekamy.

Krok 4

Zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy octem oraz solą i pieprzem do smaku.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka zupa z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miłosna zupa selerowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej