
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1.5 szklanki
2 łyżki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.
Krok 2
W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.
Krok 3
Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.
Krok 4
Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.
Krok 5
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane ziemniaki
Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie ziemniaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dzięki sosowi na bazie śmietany warzywa będą wyjątkowo smaczne. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować ziemniaków średniej wielkości. Ponacinaj je w poprzek w cienkie plasterki. Postaraj się nie nacinać ziemniaków do końca – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie zapiekania i będą efektowniej wyglądać na talerzu. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Nasmaruj je wcześniej kostką do pieczenia – dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do ścian naczynia. Oddzielnie przyrządź sos z pora, śmietany i białego wina. Wymienione warzywo możesz wcześniej sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu będzie miększe. Pokrojonego w krążki pora podsmaż w rondelku i dopraw odpowiednimi przyprawami, np. zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalej białym winem. Poczekaj, aż jego nadmiar odparuje. Świeży tymianek oraz gałka muszkatołowa urozmaicą smak sosu. Zapraw go śmietaną, a następnie polej nim ziemniaki. Podawaj je po wcześniejszym zapieczeniu w piekarniku. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do różnego rodzaju mięs.


































