Zapiekane ziemniaki z liściem laurowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.

Krok 2

W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.

Krok 3

Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.

Krok 4

Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane ziemniakiZapiekane ziemniaki

Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie ziemniaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dzięki sosowi na bazie śmietany warzywa będą wyjątkowo smaczne. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować ziemniaków średniej wielkości. Ponacinaj je w poprzek w cienkie plasterki. Postaraj się nie nacinać ziemniaków do końca – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie zapiekania i będą efektowniej wyglądać na talerzu. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Nasmaruj je wcześniej kostką do pieczenia – dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do ścian naczynia. Oddzielnie przyrządź sos z pora, śmietany i białego wina. Wymienione warzywo możesz wcześniej sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu będzie miększe. Pokrojonego w krążki pora podsmaż w rondelku i dopraw odpowiednimi przyprawami, np. zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalej białym winem. Poczekaj, aż jego nadmiar odparuje. Świeży tymianek oraz gałka muszkatołowa urozmaicą smak sosu. Zapraw go śmietaną, a następnie polej nim ziemniaki. Podawaj je po wcześniejszym zapieczeniu w piekarniku. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do różnego rodzaju mięs.