Zapiekane ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

411 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żaroodporne naczynie natłuść. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w cienkie plasterki, nie docinając do końca.

Krok 2

W naczyniu ułóż ponacinane ziemniaki. Pora opłucz, pokrój w krążki i przesmaż w rondelku. Dodaj listek, ziele oraz tymianek. Całość zalej winem i odparuj je.

Krok 3

Po tym czasie wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dodaj również kostkę Knorr oraz pieprz i gałkę. Całość gotuj 3-5 minut.

Krok 4

Zredukowaną śmietaną zalej naczynie z ziemniakami. Posyp startym serem.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby ziemniaki zarumieniły się. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane ziemniakiZapiekane ziemniaki

Jeśli szukasz inspiracji na przyrządzenie ziemniaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dzięki sosowi na bazie śmietany warzywa będą wyjątkowo smaczne. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować ziemniaków średniej wielkości. Ponacinaj je w poprzek w cienkie plasterki. Postaraj się nie nacinać ziemniaków do końca – dzięki temu nie rozpadną się w trakcie zapiekania i będą efektowniej wyglądać na talerzu. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Nasmaruj je wcześniej kostką do pieczenia – dzięki temu potrawa nie będzie przywierała do ścian naczynia. Oddzielnie przyrządź sos z pora, śmietany i białego wina. Wymienione warzywo możesz wcześniej sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu będzie miększe. Pokrojonego w krążki pora podsmaż w rondelku i dopraw odpowiednimi przyprawami, np. zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalej białym winem. Poczekaj, aż jego nadmiar odparuje. Świeży tymianek oraz gałka muszkatołowa urozmaicą smak sosu. Zapraw go śmietaną, a następnie polej nim ziemniaki. Podawaj je po wcześniejszym zapieczeniu w piekarniku. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek lub dodatek do różnego rodzaju mięs.