Zupa ogórkowa z klopsikami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa z klopsikami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1.5 litra

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

4 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować razem 10 minut. Następnie dodać torebkę zupy ogórkowej. Do gotującej się zupy zetrzeć na tarce na grubych oczkach ogórki kiszone. Gotować 10 minut na małym ogniu.

Krok 2

Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, pieprzem i musztardą. wilgotnymi rękoma uformować małe kuleczki i wkładać do gotującej się zupy ogórkowej. Gotować 5 minut aż wypłyną i mięso zmieni kolor.

Krok 3

Zupę doprawić do smaku pieprzem. Ewentualnie można zaciągnąć odrobiną śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej