Zupa ogórkowa z grzankami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

143

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

3 sztuki

3 sztuki

null

0.5 szklanki

null

0.5 łyżki

null

1 sztuka

5 sztuk

1 pęczek

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz włoszczyznę i cebule pokrój w kostkę, pora w plastry.

Krok 2

Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Zalej 1,5 litra wrzątku, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj około pół godziny. Dołóż starte na tarce o dużych oczkach ogórki.

Krok 4

Gotuj jeszcze około 15 minut. Śmietanę rozetrzyj z żółtkiem i mąką na gładko. Wlej ostrożnie do zupy, podgrzej.

Krok 5

Pokrojone w kostkę kromki zrumień na maśle, wymieszaj z natką, czosnkiem i skórką cytrynową, smaż minutę. Zupę przypraw sola oraz pieprzem , posyp grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej