Aromatyczna zupa ogórkowa z grzankami - Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa z grzankami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

3 sztuki

3 sztuki

null

0.5 szklanki

null

0.5 łyżki

null

1 sztuka

5 sztuk

1 pęczek

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz włoszczyznę i cebule pokrój w kostkę, pora w plastry.

Krok 2

Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Zalej 1,5 litra wrzątku, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj około pół godziny. Dołóż starte na tarce o dużych oczkach ogórki.

Krok 4

Gotuj jeszcze około 15 minut. Śmietanę rozetrzyj z żółtkiem i mąką na gładko. Wlej ostrożnie do zupy, podgrzej.

Krok 5

Pokrojone w kostkę kromki zrumień na maśle, wymieszaj z natką, czosnkiem i skórką cytrynową, smaż minutę. Zupę przypraw sola oraz pieprzem , posyp grzankami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej