
Składniki
1 sztuka
null
3 sztuki
3 sztuki
null
0.5 szklanki
null
0.5 łyżki
null
1 sztuka
5 sztuk
1 pęczek
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz włoszczyznę i cebule pokrój w kostkę, pora w plastry.
Krok 2
Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 3
Zalej 1,5 litra wrzątku, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj około pół godziny. Dołóż starte na tarce o dużych oczkach ogórki.
Krok 4
Gotuj jeszcze około 15 minut. Śmietanę rozetrzyj z żółtkiem i mąką na gładko. Wlej ostrożnie do zupy, podgrzej.
Krok 5
Pokrojone w kostkę kromki zrumień na maśle, wymieszaj z natką, czosnkiem i skórką cytrynową, smaż minutę. Zupę przypraw sola oraz pieprzem , posyp grzankami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej