Zabielana zupa ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa

Autor: wiopie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 szczypty

1 szczypta

1 sztuka

0.75 kilograma

0.5 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować warzywa z porcją rosołową i przyprawami.

Krok 2

Gdy mamy już ugotowany wywar dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę ziemniaki.

Krok 3

Gdy wszystko jest już miękkie dodajemy zmielone lub starte ogórki. Po podgotowaniu dodajemy śmietanę i gotowe.

wiopie

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Faszerowane papryki
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowaZupa ogórkowa

Masz ochotę na zupę? Ogórkowa będzie dobrym rozwiązaniem. Jest smaczna, a przy tym wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Przyrządza się ją na wywarze mięsnym, doskonale sprawdzi się ten, którego bazą są żeberka wieprzowe. Inny rodzaj mięsa będzie jednak równie dobry, a użycie bulionetki znacznie przyśpieszy proces gotowania. Pokrój marchewkę oraz pietruszkę i dodaj do wywaru. Możesz użyć również selera i pora. Dla urozmaicenia smaku, wsyp parę ziarenek ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych. Pokrój kiszone ogórki i gotuj je aż do zmięknięcia. Po tym czasie wlej kwaśną wodę ze słoika z ogórkami. Dodaj śmietanę rozrzedzoną z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną ogórkową podawaj z ziemniakami lub ryżem. Warte rozważenia jest również użycie kaszy jęczmiennej, z którą zupa komponuje się naprawdę dobrze. By ozdobić swoje danie, użyj świeżego koperku i pietruszki. Gotową potrawę odstaw na chwilę, aby smaki różnych składników połączyły się ze sobą. Nie czekaj, pobierz przepis!