Zabielana zupa ogórkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ogórkowa

Autor: wiopie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 szczypty

1 szczypta

1 sztuka

0.75 kilograma

0.5 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować warzywa z porcją rosołową i przyprawami.

Krok 2

Gdy mamy już ugotowany wywar dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę ziemniaki.

Krok 3

Gdy wszystko jest już miękkie dodajemy zmielone lub starte ogórki. Po podgotowaniu dodajemy śmietanę i gotowe.

wiopie

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ogórkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ogórkowaZupa ogórkowa

Masz ochotę na zupę? Ogórkowa będzie dobrym rozwiązaniem. Jest smaczna, a przy tym wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Przyrządza się ją na wywarze mięsnym, doskonale sprawdzi się ten, którego bazą są żeberka wieprzowe. Inny rodzaj mięsa będzie jednak równie dobry, a użycie bulionetki znacznie przyśpieszy proces gotowania. Pokrój marchewkę oraz pietruszkę i dodaj do wywaru. Możesz użyć również selera i pora. Dla urozmaicenia smaku, wsyp parę ziarenek ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych. Pokrój kiszone ogórki i gotuj je aż do zmięknięcia. Po tym czasie wlej kwaśną wodę ze słoika z ogórkami. Dodaj śmietanę rozrzedzoną z wodą i gotuj jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną ogórkową podawaj z ziemniakami lub ryżem. Warte rozważenia jest również użycie kaszy jęczmiennej, z którą zupa komponuje się naprawdę dobrze. By ozdobić swoje danie, użyj świeżego koperku i pietruszki. Gotową potrawę odstaw na chwilę, aby smaki różnych składników połączyły się ze sobą. Nie czekaj, pobierz przepis!