Gukasz a la dziczyzna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gukasz a la dziczyzna

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.

Krok 3

Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej