Gukasz a la dziczyzna

Autor: bernika

ratingratingratingratingrating

351

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.

Krok 3

Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej