Gukasz a la dziczyzna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gukasz a la dziczyzna

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 kilogram

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.

Krok 3

Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej