
Składniki
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 kilogram
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.
Krok 3
Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej