Gukasz a la dziczyzna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gukasz a la dziczyzna

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 kilogram

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.

Krok 3

Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej