Gukasz a la dziczyzna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gukasz a la dziczyzna

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 kilogram

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka włożyłam razem z obraną marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, 2 ząbkami czosnku, zielem i jałowcem. Dosypałam estragon i całość zalałam winem. Odstawiłam na 12 h do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia mięso wyjęłam z marynaty, osuszyłam. oprószyłam mąką. Rozgrzałam mocno garnek z olejem i przysmażyłam mięso. Posypałam pieprzem i solą. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i 3 ząbki czosnku i dalej smażyłam aż mięso zrumieniło się. Dodałam papryk, liść laurowy i ziele z marynaty. Dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę.

Krok 3

Zalałam wrzątkiem i dodałam bulionetkę. Dosypałam przyprawę delikat do smaku. Dusiłam ok 60 min. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gukasz a la dziczyzna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej