Składniki
2 sztuki
null
12 sztuk
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
null
6 sztuk
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój węgorza na kawałki 3 cm. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Następnie zagotuj 2 litry wody i włóż do niej posiekaną cebulę, 2 gałązki koperku, szałwię, pietruszkę, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotuj wszystko przez 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie dołóż węgorza. Nie gotuj i odczekaj 20 minut po czym wyjmij rybę i oddziel mięso od kości i potnij na paski.
Krok 4
Rozpuść w dużym garnku masło z mąką podsmaż.
Krok 5
Wlej wywar (1 litr), wymieszaj, dodaj śmietanę i zamieszaj. Gotuj przez 15 minut czasem mieszając.
Krok 6
Resztę koperku posiekaj i dodaj do zupy. Dopraw ją białym winem solą i pieprzem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej