
Składniki
2 sztuki
null
12 sztuk
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
null
6 sztuk
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój węgorza na kawałki 3 cm. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Następnie zagotuj 2 litry wody i włóż do niej posiekaną cebulę, 2 gałązki koperku, szałwię, pietruszkę, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotuj wszystko przez 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie dołóż węgorza. Nie gotuj i odczekaj 20 minut po czym wyjmij rybę i oddziel mięso od kości i potnij na paski.
Krok 4
Rozpuść w dużym garnku masło z mąką podsmaż.
Krok 5
Wlej wywar (1 litr), wymieszaj, dodaj śmietanę i zamieszaj. Gotuj przez 15 minut czasem mieszając.
Krok 6
Resztę koperku posiekaj i dodaj do zupy. Dopraw ją białym winem solą i pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej