Zupa brandenburska z węgorza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa brandenburska z węgorza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

12 sztuk

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 pęczek

null

6 sztuk

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój węgorza na kawałki 3 cm. Cebulę posiekaj.

Krok 2

Następnie zagotuj 2 litry wody i włóż do niej posiekaną cebulę, 2 gałązki koperku, szałwię, pietruszkę, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotuj wszystko przez 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie dołóż węgorza. Nie gotuj i odczekaj 20 minut po czym wyjmij rybę i oddziel mięso od kości i potnij na paski.

Krok 4

Rozpuść w dużym garnku masło z mąką podsmaż.

Krok 5

Wlej wywar (1 litr), wymieszaj, dodaj śmietanę i zamieszaj. Gotuj przez 15 minut czasem mieszając.

Krok 6

Resztę koperku posiekaj i dodaj do zupy. Dopraw ją białym winem solą i pieprzem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brandenburska z węgorza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej