Składniki
2 sztuki
null
12 sztuk
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
null
6 sztuk
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój węgorza na kawałki 3 cm. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Następnie zagotuj 2 litry wody i włóż do niej posiekaną cebulę, 2 gałązki koperku, szałwię, pietruszkę, ziarna pieprzu, liście laurowe i gotuj wszystko przez 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie dołóż węgorza. Nie gotuj i odczekaj 20 minut po czym wyjmij rybę i oddziel mięso od kości i potnij na paski.
Krok 4
Rozpuść w dużym garnku masło z mąką podsmaż.
Krok 5
Wlej wywar (1 litr), wymieszaj, dodaj śmietanę i zamieszaj. Gotuj przez 15 minut czasem mieszając.
Krok 6
Resztę koperku posiekaj i dodaj do zupy. Dopraw ją białym winem solą i pieprzem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej