Krem z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
1049 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1695 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

1 pęczek

5 łyżek

4 sztuki

3 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj ser, cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek, ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Krok 2

Kromki chleba natrzyj jednym ząbkiem czosnku, skrop dwoma łyżkami oliwy, posyp z wierzchu serem. Grzanki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Grzanki piecz przez 10 minut, aż ser zrobi się rumiany.

Krok 3

W odpowiednim garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebule i czosnek, dodaj ziemniaki, kostki rosołowe, wszystko razem zalej litrem wody. Całość gotuj około 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie, po tym czasie dodaj groszek, śmietanę i miętę, całość gotuj kolejne 5 minut. Następnie zupę dokładnie zmiksuj w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito.

Krok 4

Tak przygotowaną zupę podawaj w odpowiednich talerzach z serowymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupa dobrze smakuje również z serem pleśniowym.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

3

Opinie o przepisie

  • Abi

    Abi , 09.06.2021

    A co zrobić z cytryną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Krem można "odchudzić" pomijając ser i śmietanę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z zielonego groszkuKrem z zielonego groszku

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i wegetariańskie danie, dobrym rozwiązaniem może okazać się krem z zielonego groszku. Pokrój drobno warzywa: cebulę (użyj dymki lub czosnkowej), czosnek oraz marchewkę. Przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu, uważając żeby się nie przypaliły. Do garnka dodaj ziemniaki oraz wcześniej przygotowany bulion warzywny. Całość gotuj przez kilkanaście minut, do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie, po czym wsyp groszek (dobrze sprawdzi się zarówno świeży, jak i mrożony). Po chwili dodaj miętę oraz śmietanę, którą możesz również zastąpić jogurtem naturalnym typu greckiego. Trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przyrządzone danie serwuj z grzankami. Przygotuj je, wykorzystaj swoje ulubione pieczywo. Natrzyj je ząbkiem czosnku, skrop kilkoma kroplami oliwy i posyp serem (odpowiedni będzie np. parmezan czy ementaler). Włóż do piekarnika, a po kilku minutach otrzymasz gotowe grzanki, które dodasz do zupy. Zobacz nasz przepis na to danie bez mięsa. Być może na stałe zagości w Twojej wegetariańskiej kuchni.