Krem z zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

764 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

791 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

1 pęczek

800 gramów

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj ser, cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek, ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Krok 2

Kromki chleba natrzyj jednym ząbkiem czosnku, skrop dwoma łyżkami oliwy, posyp z wierzchu serem. Grzanki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Grzanki piecz przez 10 minut, aż ser zrobi się rumiany.

Krok 3

W odpowiednim garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebule i czosnek, dodaj ziemniaki, kostki rosołowe, wszystko razem zalej litrem wody. Całość gotuj około 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie, po tym czasie dodaj groszek, śmietanę i miętę, całość gotuj kolejne 5 minut. Następnie zupę dokładnie zmiksuj w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito.

Krok 4

Tak przygotowaną zupę podawaj w odpowiednich talerzach z serowymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupa dobrze smakuje również z serem pleśniowym.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z zielonego groszkuKrem z zielonego groszku

Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i wegetariańskie danie, dobrym rozwiązaniem może okazać się krem z zielonego groszku. Pokrój drobno warzywa: cebulę (użyj dymki lub czosnkowej), czosnek oraz marchewkę. Przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu, uważając żeby się nie przypaliły. Do garnka dodaj ziemniaki oraz wcześniej przygotowany bulion warzywny. Całość gotuj przez kilkanaście minut, do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie, po czym wsyp groszek (dobrze sprawdzi się zarówno świeży, jak i mrożony). Po chwili dodaj miętę oraz śmietanę, którą możesz również zastąpić jogurtem naturalnym typu greckiego. Trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przyrządzone danie serwuj z grzankami. Przygotuj je, wykorzystaj swoje ulubione pieczywo. Natrzyj je ząbkiem czosnku, skrop kilkoma kroplami oliwy i posyp serem (odpowiedni będzie np. parmezan czy ementaler). Włóż do piekarnika, a po kilku minutach otrzymasz gotowe grzanki, które dodasz do zupy. Zobacz nasz przepis na to danie bez mięsa. Być może na stałe zagości w Twojej wegetariańskiej kuchni.