Augustowski zabielany barszcz grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Augustowski zabielany barszcz grzybowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

60 gramów

null

1 szklanka

null

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj dokładnie, zalej wodą i odstaw na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Krok 2

Po tym czasie ugotuj je w tej samej wodzie do momentu gdy zmiękną.

Krok 3

Po 20 minutach dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ćwiartki cebuli.

Krok 4

Przecedź przez sito, grzyby pokrój i włóż z powrotem do zupy.

Krok 5

Podbij śmietaną i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Augustowski zabielany barszcz grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej