
Składniki
1 sztuka
null
6 sztuk
null
null
500 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch wypłucz w wodzie, zalej i odstaw na noc.
Krok 2
Ugotuj nie zmieniając wody, gdy zmięknie, dodaj szczyptę soli pod koniec gotowania.
Krok 3
Grzyby również wcześniej namoczone ugotuj osobno.
Krok 4
Kapustę poszatkuj, zalej ugotowanymi grzybami wraz z wywarem i duś do miękkości.
Krok 5
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
Krok 6
Wymieszaj z kapustą, dodaj ugotowany groch. Dopraw do smaku i tradycyjną kapustę grochem możesz rozkładać na talerze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej