Karp po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp po chińsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oskrob, wypatrosz i odetnij głowę. Wytnij filety. Każdy pokrój z 2-3 cm paski. Posyp przyprawą Knorr i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Marchew pokrój w paski, natkę selera posiekaj, fasolkę drobno pokrój, a czosnek zmiażdż.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną marchew, posiekaną natkę selera, drobno pokrojoną fasolkę oraz zmiażdżony czosnek. Smaż aż warzywa będą rumiane.

Krok 4

Dodaj teraz starty imbir i sos sojowy. Wlej szklankę wody i całość duś przez 10 minut.

Krok 5

Uduszonymi warzywami zalej karpia. Duś całość przez kolejne 10-15 minut aż ryba będzie dobra.

Krok 6

W woku rozgrzej dobrze olej. Każdy kawałek ryby obtocz w mące i smaż w głęboki tłuszczu aż będzie rumiany. Usmażoną rybę odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i następnie układaj kawałki na dnie garnka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po chińskuKarp po chińsku

Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej w wielu domach. Jak go przygotować, by nadać rybie intensywny smak? Wypróbuj wersję po chińsku. Wybierając karpia, zainteresuj się tzw. „gołym”, który nie posiada łusek. Dzięki temu znacznie skrócisz czas jego przyrządzania. Wypatroszoną rybę podziel na paski, posyp sugerowanymi w przepisie przyprawami i odstaw, aby marynata nadała mięsu wyrazisty smak. Kiedy ryba będzie gotowa, pora przygotować do niej dodatki. W tej roli świetnie sprawdzą się warzywa: wybierz marchew, nać selera, czosnek i fasolkę szparagową (dowolnie: zieloną lub żółtą). Oprócz wymienionych, sprawdzą się również inne, np. czerwona papryka, żółta cebula czy pomidory (dobrym wyborem będą takie, które cechują się małą zawartością soku). Wybrane należy smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, w którym staną się zarumienione. Azjatycki akcent uzyskasz, dodając do nich starty na drobno korzeń imbiru i sos sojowy – ich ilość dobierz według uznania. Kawałki ryby najlepiej smażyć w woku, ale sprawdzi się również standardowa patelnia. Koniecznie wypróbuj ten przepis na wyjątkowo smacznego karpia po chińsku.