
Składniki
1.5 kilograma
3 łyżki
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oskrob, wypatrosz i odetnij głowę. Wytnij filety. Każdy pokrój z 2-3 cm paski. Posyp przyprawą Knorr i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Marchew pokrój w paski, natkę selera posiekaj, fasolkę drobno pokrój, a czosnek zmiażdż.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną marchew, posiekaną natkę selera, drobno pokrojoną fasolkę oraz zmiażdżony czosnek. Smaż aż warzywa będą rumiane.
Krok 4
Dodaj teraz starty imbir i sos sojowy. Wlej szklankę wody i całość duś przez 10 minut.
Krok 5
Uduszonymi warzywami zalej karpia. Duś całość przez kolejne 10-15 minut aż ryba będzie dobra.
Krok 6
W woku rozgrzej dobrze olej. Każdy kawałek ryby obtocz w mące i smaż w głęboki tłuszczu aż będzie rumiany. Usmażoną rybę odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i następnie układaj kawałki na dnie garnka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp po chińsku
Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej w wielu domach. Jak go przygotować, by nadać rybie intensywny smak? Wypróbuj wersję po chińsku. Wybierając karpia, zainteresuj się tzw. „gołym”, który nie posiada łusek. Dzięki temu znacznie skrócisz czas jego przyrządzania. Wypatroszoną rybę podziel na paski, posyp sugerowanymi w przepisie przyprawami i odstaw, aby marynata nadała mięsu wyrazisty smak. Kiedy ryba będzie gotowa, pora przygotować do niej dodatki. W tej roli świetnie sprawdzą się warzywa: wybierz marchew, nać selera, czosnek i fasolkę szparagową (dowolnie: zieloną lub żółtą). Oprócz wymienionych, sprawdzą się również inne, np. czerwona papryka, żółta cebula czy pomidory (dobrym wyborem będą takie, które cechują się małą zawartością soku). Wybrane należy smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, w którym staną się zarumienione. Azjatycki akcent uzyskasz, dodając do nich starty na drobno korzeń imbiru i sos sojowy – ich ilość dobierz według uznania. Kawałki ryby najlepiej smażyć w woku, ale sprawdzi się również standardowa patelnia. Koniecznie wypróbuj ten przepis na wyjątkowo smacznego karpia po chińsku.


































