Karp po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp po chińsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oskrob, wypatrosz i odetnij głowę. Wytnij filety. Każdy pokrój z 2-3 cm paski. Posyp przyprawą Knorr i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Marchew pokrój w paski, natkę selera posiekaj, fasolkę drobno pokrój, a czosnek zmiażdż.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną marchew, posiekaną natkę selera, drobno pokrojoną fasolkę oraz zmiażdżony czosnek. Smaż aż warzywa będą rumiane.

Krok 4

Dodaj teraz starty imbir i sos sojowy. Wlej szklankę wody i całość duś przez 10 minut.

Krok 5

Uduszonymi warzywami zalej karpia. Duś całość przez kolejne 10-15 minut aż ryba będzie dobra.

Krok 6

W woku rozgrzej dobrze olej. Każdy kawałek ryby obtocz w mące i smaż w głęboki tłuszczu aż będzie rumiany. Usmażoną rybę odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i następnie układaj kawałki na dnie garnka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po chińskuKarp po chińsku

Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej w wielu domach. Jak go przygotować, by nadać rybie intensywny smak? Wypróbuj wersję po chińsku. Wybierając karpia, zainteresuj się tzw. „gołym”, który nie posiada łusek. Dzięki temu znacznie skrócisz czas jego przyrządzania. Wypatroszoną rybę podziel na paski, posyp sugerowanymi w przepisie przyprawami i odstaw, aby marynata nadała mięsu wyrazisty smak. Kiedy ryba będzie gotowa, pora przygotować do niej dodatki. W tej roli świetnie sprawdzą się warzywa: wybierz marchew, nać selera, czosnek i fasolkę szparagową (dowolnie: zieloną lub żółtą). Oprócz wymienionych, sprawdzą się również inne, np. czerwona papryka, żółta cebula czy pomidory (dobrym wyborem będą takie, które cechują się małą zawartością soku). Wybrane należy smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, w którym staną się zarumienione. Azjatycki akcent uzyskasz, dodając do nich starty na drobno korzeń imbiru i sos sojowy – ich ilość dobierz według uznania. Kawałki ryby najlepiej smażyć w woku, ale sprawdzi się również standardowa patelnia. Koniecznie wypróbuj ten przepis na wyjątkowo smacznego karpia po chińsku.