Kasza gryczana z cukinią
z bulgurem i amarantusem
łatwe
252 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
60 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie zboża ugotuj osobna według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź i przełóż do dużej miski.
Krok 2
Dodaj odcedzoną ciecierzycę.
Krok 3
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Krok 4
Na patelni z oliwą podsmaż cebulkę i następnie cukinię. Całość dopraw imbirem Knorr.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 5 łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki sałatki.

Dobra rada:
Do sałatki pasują również świeże zioła jak natka pietruszki, kolendra oraz bazylia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana z cukinią
Od kilku lat kasza cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Mówi się o jej właściwościach, a także chwali się za uniwersalność, niską cenę i smak. Z udziałem kaszy możesz stworzyć niezliczoną ilość posiłków, które długo Ci się nie nudzą. Jednym z nich jest kasza gryczana z cukinią – kusisz się?
Dla kogo?
Dla wszystkich kaszożerców! To już nie tylko modny produkt, ale składnik, który na stałe wpisał się do jadłospisu Polaków.
Na jaką okazję?
Kasza gryczana z cukinią to sałatka, która sprawdzi się w formie przekąski, a także jako dodatek do dania głównego.
Czy wiesz, że?
Po raz pierwszy kasza gryczana pojawiła się na ziemiach polskich prawdopodobnie w momencie najazdu tatarów – stąd jej inna, mniej znana nazwa „tatarka”.
Dla urozmaicenia:
Do kaszy gryczanej z cukinią pasują świeże zioła takie jak natka pietruszki, kolendra oraz bazylia.