Kasza gryczana z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana z cukinią

z bulgurem i amarantusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

60 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie zboża ugotuj osobna według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź i przełóż do dużej miski.

Krok 2

Dodaj odcedzoną ciecierzycę.

Krok 3

Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 4

Na patelni z oliwą podsmaż cebulkę i następnie cukinię. Całość dopraw imbirem Knorr.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 5 łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki sałatki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki pasują również świeże zioła jak natka pietruszki, kolendra oraz bazylia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza gryczana z cukiniąKasza gryczana z cukinią

Od kilku lat kasza cieszy się w Polsce dużym zainteresowaniem. Mówi się o jej właściwościach, a także chwali się za uniwersalność, niską cenę i smak. Z udziałem kaszy możesz stworzyć niezliczoną ilość posiłków, które długo Ci się nie nudzą. Jednym z nich jest kasza gryczana z cukinią – kusisz się?

Dla kogo?

Dla wszystkich kaszożerców! To już nie tylko modny produkt, ale składnik, który na stałe wpisał się do jadłospisu Polaków.

Na jaką okazję?

Kasza gryczana z cukinią to sałatka, która sprawdzi się w formie przekąski, a także jako dodatek do dania głównego.

Czy wiesz, że?

Po raz pierwszy kasza gryczana pojawiła się na ziemiach polskich prawdopodobnie w momencie najazdu tatarów – stąd jej inna, mniej znana nazwa „tatarka”.

Dla urozmaicenia:

Do kaszy gryczanej z cukinią pasują świeże zioła takie jak natka pietruszki, kolendra oraz bazylia.