Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
z ciecierzycą, oliwkami i granatem
łatwe
1146 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 sztuka
0.5 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
800 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Cebulkę oraz szczypior z dymki pokrój drobno. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce, a zioła i chilli posiekaj.
Krok 3
Obie papryki oraz pomidora pokrój w kostkę.
Krok 4
Owoc granatu obierz i wytrząśnij pestki do miseczki.
Krok 5
Ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur przełóż do dużej miski. Dodaj przygotowane wcześniej składniki, odcedzoną ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawę Bałkańską Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj.

Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać czarną lub czerwoną fasolę z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów to prawdziwe bogactwo witamin! Zawiera dużo warzyw i sprawdzi się nie tylko jako tradycyjna sałatka, ale też jako główne danie. Koniecznie wypróbuj i zachwyć się niecodziennym połączeniem smaków.
Dla kogo?
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to obowiązkowy przepis dla wegetarian. Każdy powinien jej spróbować!
Na jaką okazję?
Na każdy dzień! Śniadanie, obiad, kolacja – ta sałatka nieraz uratuje Cię z opresji.
Czy wiesz, że?
Bulgur to kasza z ziaren pszenicy. Słynna w kuchni tureckiej i coraz popularniejsza w Polsce. W daniach możesz używać jej zamiennie z ryżem i kuskusem.
Dla urozmaicenia
Jeszcze więcej warzyw? Proszę bardzo! Dodaj do sałatki z kaszy bulgur czerwoną fasolę z puszki i ciesz się nowym smakiem.