Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
z ciecierzycą, oliwkami i granatem
łatwe
1138 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 sztuka
0.5 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
800 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Cebulkę oraz szczypior z dymki pokrój drobno. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce, a zioła i chilli posiekaj.
Krok 3
Obie papryki oraz pomidora pokrój w kostkę.
Krok 4
Owoc granatu obierz i wytrząśnij pestki do miseczki.
Krok 5
Ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur przełóż do dużej miski. Dodaj przygotowane wcześniej składniki, odcedzoną ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawę Bałkańską Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj.

Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać czarną lub czerwoną fasolę z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów to prawdziwe bogactwo witamin! Zawiera dużo warzyw i sprawdzi się nie tylko jako tradycyjna sałatka, ale też jako główne danie. Koniecznie wypróbuj i zachwyć się niecodziennym połączeniem smaków.
Dla kogo?
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to obowiązkowy przepis dla wegetarian. Każdy powinien jej spróbować!
Na jaką okazję?
Na każdy dzień! Śniadanie, obiad, kolacja – ta sałatka nieraz uratuje Cię z opresji.
Czy wiesz, że?
Bulgur to kasza z ziaren pszenicy. Słynna w kuchni tureckiej i coraz popularniejsza w Polsce. W daniach możesz używać jej zamiennie z ryżem i kuskusem.
Dla urozmaicenia
Jeszcze więcej warzyw? Proszę bardzo! Dodaj do sałatki z kaszy bulgur czerwoną fasolę z puszki i ciesz się nowym smakiem.