
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
150 gramów
150 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Następnie odcedź.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, dodaj owoce morza i smaż 2 minuty.
Krok 3
Fix rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Wlej na patelnię z owocami morza. Całość zagotuj i dopraw do smaku. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.
Krok 4
Gorący makaron nałóż do półmiska. Na wierzchu rozłóż owoce morza, następnie polej je pozostałym sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne z owocami morza
Charakterystyczny smak owoców morza współgra z mącznymi dodatkami. Podając je razem z makaronem, stworzysz smaczną i elegancką kolację lub danie obiadowe. Przypadnie ono do gustu zwłaszcza osobom lubiącym kuchnię śródziemnomorską. Aby zaoszczędzić czas, kup gotową mieszankę owoców morza. Jeśli wolisz np. krewetki lub małże, możesz też wykorzystać tylko jeden z tych składników. Makaron ugotuj al dente i odcedź. Owoce morza usmaż na patelni z dodatkiem czosnku, a następnie dodaj śmietanę zmieszaną z przyprawami i duś przez chwilę. Kiedy danie nabierze już miękkości, a sos stanie się dość gęsty, połącz owoce morza z makaronem. Potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek serwuj sałatę lodową lub roszponkę z warzywami sezonowymi oraz sosem na bazie oliwy z oliwek. Penne z owocami morza będzie smaczne również po odgrzaniu. Chcesz spróbować tego prostego i jednocześnie wykwintnego dania na bazie makaronu? Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem.


































