Penne z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Następnie odcedź.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, dodaj owoce morza i smaż 2 minuty.

Krok 3

Fix rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Wlej na patelnię z owocami morza. Całość zagotuj i dopraw do smaku. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.

Krok 4

Gorący makaron nałóż do półmiska. Na wierzchu rozłóż owoce morza, następnie polej je pozostałym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z owocami morzaPenne z owocami morza

Charakterystyczny smak owoców morza współgra z mącznymi dodatkami. Podając je razem z makaronem, stworzysz smaczną i elegancką kolację lub danie obiadowe. Przypadnie ono do gustu zwłaszcza osobom lubiącym kuchnię śródziemnomorską. Aby zaoszczędzić czas, kup gotową mieszankę owoców morza. Jeśli wolisz np. krewetki lub małże, możesz też wykorzystać tylko jeden z tych składników. Makaron ugotuj al dente i odcedź. Owoce morza usmaż na patelni z dodatkiem czosnku, a następnie dodaj śmietanę zmieszaną z przyprawami i duś przez chwilę. Kiedy danie nabierze już miękkości, a sos stanie się dość gęsty, połącz owoce morza z makaronem. Potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jako dodatek serwuj sałatę lodową lub roszponkę z warzywami sezonowymi oraz sosem na bazie oliwy z oliwek. Penne z owocami morza będzie smaczne również po odgrzaniu. Chcesz spróbować tego prostego i jednocześnie wykwintnego dania na bazie makaronu? Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem.