Penne z tuńczykiem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

767 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Duś koncentrat pomidorowy na patelni. Dodaj do smaku przyprawy w mini kostkach Knorr oraz 100 mililitrów białego wina. Gotuj przez chwilę.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Odsącz tuńczyka i dodaj go do sosu.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Następnie połącz sos z ugotowanym makaronem. Całość dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku, po czym duś jeszcze przez chwilę. Gotowy makaron podawaj posypany natką pietruszki.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 12.01.2016

    W przepisie tego nie ma, ale ja zawsze do sosu pomidorowego daję szczyptę cukru, właśnie po to, by zrównoważyć kwasowość wspomnianych pomidorów, zwykle to pomaga :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wawerczyk

    Daria Wawerczyk , 02.01.2016

    Zgadzam się z panem Jackiem smak bardzo kwaśny :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szyperski

    Jacek Szyperski , 10.12.2015

    Smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szyperski

    Jacek Szyperski , 10.12.2015

    Bardzo mocny i kwaśny smak. Czy ktoś wie jak to powinno smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Penne puttanesca
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z tuńczykiem i pomidorami Penne z tuńczykiem i pomidorami

Penne z tuńczykiem i pomidorami to niezwykle szybki i prosty sposób na obiad albo ciepłą kolację. Wybierz dowolny gatunek makaronu – najlepiej będzie nadawał się penne, ale sprawdzi się też fusilli (rurki) lub farfalle (kokardki). Może być pszenny albo razowy. Najpierw ugotuj makaron al dente – nie powinien być zbyt miękki, ponieważ będzie jeszcze dusił się z pomidorami oraz tuńczykiem. Po ugotowaniu nie przelewaj go wodą, żeby nie spłukiwać z niego skrobi, dzięki której sos będzie się dobrze trzymał. Koncentrat podgrzej na patelni, po czym dodaj do niego tuńczyka z puszki, koniecznie odsączonego z oleju (najlepszy będzie ten w dużych kawałkach). Dopraw wszystko przyprawą czosnkową i pietruszkową, a jeśli chcesz, żeby danie było pikantne, wkrój także kawałek papryczki chili. Do sosu dodaj makaron i gotuj przez chwilę, aż smaki się połączą. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Makaron z tuńczykiem i pomidorami podawaj z dowolną sałatką. Przygotuj to pyszne danie i podziel się opinią!