Penne z tuńczykiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z tuńczykiem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

781 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Duś koncentrat pomidorowy na patelni. Dodaj do smaku przyprawy w mini kostkach Knorr oraz 100 mililitrów białego wina. Gotuj przez chwilę.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Odsącz tuńczyka i dodaj go do sosu.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Następnie połącz sos z ugotowanym makaronem. Całość dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku, po czym duś jeszcze przez chwilę. Gotowy makaron podawaj posypany natką pietruszki.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 12.01.2016

    W przepisie tego nie ma, ale ja zawsze do sosu pomidorowego daję szczyptę cukru, właśnie po to, by zrównoważyć kwasowość wspomnianych pomidorów, zwykle to pomaga :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wawerczyk

    Daria Wawerczyk , 02.01.2016

    Zgadzam się z panem Jackiem smak bardzo kwaśny :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szyperski

    Jacek Szyperski , 10.12.2015

    Smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szyperski

    Jacek Szyperski , 10.12.2015

    Bardzo mocny i kwaśny smak. Czy ktoś wie jak to powinno smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z tuńczykiem i pomidorami Penne z tuńczykiem i pomidorami

Penne z tuńczykiem i pomidorami to niezwykle szybki i prosty sposób na obiad albo ciepłą kolację. Wybierz dowolny gatunek makaronu – najlepiej będzie nadawał się penne, ale sprawdzi się też fusilli (rurki) lub farfalle (kokardki). Może być pszenny albo razowy. Najpierw ugotuj makaron al dente – nie powinien być zbyt miękki, ponieważ będzie jeszcze dusił się z pomidorami oraz tuńczykiem. Po ugotowaniu nie przelewaj go wodą, żeby nie spłukiwać z niego skrobi, dzięki której sos będzie się dobrze trzymał. Koncentrat podgrzej na patelni, po czym dodaj do niego tuńczyka z puszki, koniecznie odsączonego z oleju (najlepszy będzie ten w dużych kawałkach). Dopraw wszystko przyprawą czosnkową i pietruszkową, a jeśli chcesz, żeby danie było pikantne, wkrój także kawałek papryczki chili. Do sosu dodaj makaron i gotuj przez chwilę, aż smaki się połączą. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Makaron z tuńczykiem i pomidorami podawaj z dowolną sałatką. Przygotuj to pyszne danie i podziel się opinią!