zapiekanka z chorizo i makaronem - hiszpańska | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z chorizo

w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

1397 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

992 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku wymieszaj makaron, śmietanę, Knorr Naturalnie smaczne, dwie niepełne szklanki wody, pokrojone w plasterki kawałki kiełbasy, przecięte na pół pomidorki oraz część sera.

Zapiekanka makaronowa z chorizo - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem zagotuj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka makaronowa z chorizo - Krok 2

Krok 3

Po wierzchu posyp pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Całość zawiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak, aby ser na powierzchni się delikatnie zarumienił.

Zapiekanka makaronowa z chorizo - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zapiekanka nabrała charakteru, dodaj do niej marynowanych papryczek Jalapeño.

1

Opinie o przepisie

  • Ryszard Mazurek

    Ryszard Mazurek , 22.04.2016

    Dodaj. Zioła.B3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z chorizoZapiekanka makaronowa z chorizo

Makaron z chorizo, zapiekany z sosem śmietanowym, pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem to prosty i jednocześnie dość oryginalny sposób na zapiekankę, zwłaszcza jeśli posypiesz go po wierzchu pokruszonymi kawałkami tortilli. Wielką zaletą tego dania jest szybkość przygotowania – zarówno makaron, jak i pozostałe dodatki, wystarczy jedynie ugotować w sosie. Wybierz makaron penne albo inny o podobnym kształcie, na przykład fusilli, a także słodkie pomidorki i pikantną kiełbasę chorizo. Ta hiszpańska wędlina występuje w kilku odmianach, więc jeśli wolisz łagodną, również będzie pasować. Możesz ewentualnie zastąpić ją suchą kiełbasą paprykową, surową albo wędzoną. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch żółtym serem dowolnego rodzaju, np. cheddarem albo tylżyckim, a także nachosami, najlepiej o delikatnym smaku. Piecz makaron z chorizo pod przykryciem, a kilka minut przed wyjęciem go z piekarnika, odsłoń folię, żeby ser mógł się zarumienić. Smacznego.