Zapiekanka makaronowa z chorizo
w sosie śmietanowym
łatwe
1405 osób zapisało
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku wymieszaj makaron, śmietanę, Knorr Naturalnie smaczne, dwie niepełne szklanki wody, pokrojone w plasterki kawałki kiełbasy, przecięte na pół pomidorki oraz część sera.
Krok 2
Wszystko razem zagotuj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 3
Po wierzchu posyp pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Całość zawiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak, aby ser na powierzchni się delikatnie zarumienił.
Dobra rada:
Aby zapiekanka nabrała charakteru, dodaj do niej marynowanych papryczek Jalapeño.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z chorizo
Makaron z chorizo, zapiekany z sosem śmietanowym, pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem to prosty i jednocześnie dość oryginalny sposób na zapiekankę, zwłaszcza jeśli posypiesz go po wierzchu pokruszonymi kawałkami tortilli. Wielką zaletą tego dania jest szybkość przygotowania – zarówno makaron, jak i pozostałe dodatki, wystarczy jedynie ugotować w sosie. Wybierz makaron penne albo inny o podobnym kształcie, na przykład fusilli, a także słodkie pomidorki i pikantną kiełbasę chorizo. Ta hiszpańska wędlina występuje w kilku odmianach, więc jeśli wolisz łagodną, również będzie pasować. Możesz ewentualnie zastąpić ją suchą kiełbasą paprykową, surową albo wędzoną. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch żółtym serem dowolnego rodzaju, np. cheddarem albo tylżyckim, a także nachosami, najlepiej o delikatnym smaku. Piecz makaron z chorizo pod przykryciem, a kilka minut przed wyjęciem go z piekarnika, odsłoń folię, żeby ser mógł się zarumienić. Smacznego.