Zapiekanka makaronowa z chorizo
w sosie śmietanowym
łatwe
1649 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku wymieszaj makaron, śmietanę, Knorr Naturalnie smaczne, dwie niepełne szklanki wody, pokrojone w plasterki kawałki kiełbasy, przecięte na pół pomidorki oraz część sera.

Krok 2
Wszystko razem zagotuj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 3
Po wierzchu posyp pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Całość zawiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak, aby ser na powierzchni się delikatnie zarumienił.


Dobra rada:
Aby zapiekanka nabrała charakteru, dodaj do niej marynowanych papryczek Jalapeño.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z chorizo
Makaron z chorizo, zapiekany z sosem śmietanowym, pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem to prosty i jednocześnie dość oryginalny sposób na zapiekankę, zwłaszcza jeśli posypiesz ją po wierzchu pokruszonymi kawałkami tortilli. Zapiekanka z chorizo ma wielką zaletę, którą jest szybkość przygotowania – zarówno makaron, jak i pozostałe dodatki, wystarczy jedynie ugotować w sosie. Wybierz makaron penne albo inny o podobnym kształcie, na przykład fusilli, a także słodkie pomidorki i pikantną kiełbasę chorizo. Ta hiszpańska wędlina występuje w kilku odmianach, więc jeśli wolisz łagodną, również będzie pasować. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch zapiekanki makaronowej z chorizo żółtym serem dowolnego rodzaju, np. cheddarem albo tylżyckim, a także nachosami, najlepiej o delikatnym smaku. Piecz makaron z chorizo pod przykryciem, a kilka minut przed wyjęciem go z piekarnika, odsłoń folię, żeby ser mógł się zarumienić. Smacznego!
Dla kogo?
Zapiekanka makaronowa z chorizo z pewnością odpowiada gustom kulinarnym osób, które lubią kuchnię hiszpańską – pełną smaków, aromatów i ostrości.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Zapiekanka z chorizo i makaronem doskonale sprawdzi się również jako ciepła kolacja czy danie serwowane podczas wykwintnego przyjęcia, na którym chcesz kulinarnie zaskoczyć swoich gości.
Czy wiesz, że?
Kiełbasy chorizo obejmują co najmniej kilka rodzajów. Odróżnia je od siebie przede wszystkim stopień zmielenia, średnica, ostrość, sposób przygotowania i przeznaczenie.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka hiszpańska z chorizo doskonale smakuje również z innymi gatunkami kiełbas. Chorizo możesz zastąpić suchą kiełbasą paprykową, surową albo wędzoną.