Przepisy na Makaron z tuńczykiem
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (23) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Makaron z tuńczykiem
Jeśli szukasz szybkiego w przygotowaniu dania, postaw na coś bardzo prostego oraz pysznego zarazem. Taką propozycją jest makaron z tuńczykiem. Tuńczyk stanowi jedną z najczęściej i najchętniej spożywanych ryb – sięgają po niego nawet ci, którzy za innymi gatunkami ryb nie przepadają. Sprzedaje się go w wersji konserwowej, wędzonej, suszonej, lecz także świeżej. Największą popularnością cieszy się tuńczyk w puszce, a wariacji na temat tego produktu jest całe mnóstwo. Na półkach sklepowych znajdziesz tuńczyka w sosie własnym, w oleju, oliwie, z gotowymi sosami, przyprawami, dodatkami warzywnymi i wiele innych. Ryba ta idealnie komponuje się jako filet czy stek w daniu z ziemniakami, ale równie wspaniale smakować będą kawałki tuńczyka połączone z makaronem. Najprostszą wersję tej potrawy przyrządzisz już w kwadrans. Wystarczy puszka ryby, makaron ugotowany al dente i dodatki. A takich, które pasują do tuńczyka, wymienić można mnóstwo. Wszystko zależy od tego, czy chcesz przygotować posiłek na ciepło, czy w wersji na zimno. Przy drugim wariancie dobrym pomysłem są sałatki z domieszką majonezu, oliwy albo sosów. Do zrobienia takiej sałatki wykorzystaj również na przykład ser żółty, pomidory, paprykę, jajka, czerwoną fasolę oraz kukurydzę konserwową. Możesz także użyć innych produktów, które akurat będziesz mieć pod ręką. W sałatkach z tuńczykiem najlepiej sprawdzi się drobniejszy makaron, czyli muszelki, kokardki oraz świderki. W przypadku dań na ciepło dobrym wyborem jest klasyczny makaron spaghetti, tagliatelle, penne, pappardelle, lecz oczywiście możesz wykorzystać dowolny rodzaj ulubionego makaronu. Ugotuj go, zaś kawałki ryby połącz z dodatkami, by wykonać bazę do sosu. Gorącym sosem polej makaron lub wymieszaj składniki w naczyniu i podawaj od razu. Gdy szukasz potraw na kolację z przyjaciółmi, skuś się na gorącą lasagne, spaghetti z tuńczykiem i kaparami, canelloni albo zapiekankę z tuńczykiem. Udekoruj je ulubionymi świeżymi ziołami. Wspaniały smak gwarantowany.