Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem z puszki | Przepisy.pl pixel

Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

397 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie zapiekanki makaronowej z tuńczykiem od ugotowania makaronu farfalle zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz na opakowaniu. Postaraj się, aby był przyrządzony al dente, czyli niezbyt twardy, ale też nie rozgotowany. Odcedź makaron na sicie i odstaw na później. Sięgnij po tuńczyka – dokładnie go odsącz. Następnie posiekaj świeżą natkę pietruszki i pokrój czerwoną paprykę w małe kawałki. Później zajmij się sosem do zapiekanki – w dużym kubku lub miarce kuchennej wymieszaj 200 mililitrów mleka z 300 mililitrami wody. Dosyp do nich zawartość Fix Spaghetti Carbonara Knorr i dokładnie rozmieszaj, aby nie powstały grudki.

Krok 2

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C w trybie góra-dół. Przygotuj miskę i wrzuć do niej tuńczyka, makaron, paprykę i posiekaną pietruszkę. Zetrzyj na tarce 100 gramów sera i dodaj do miski połowę tej porcji. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej całość przygotowanym wcześniej sosem carbonara. Na koniec posyp zapiekankę bułką tartą i pozostałą porcją tartego sera.

Krok 3

Wstaw naczynie z zapiekanką do rozgrzanego piekarnika. Piecz ją przez około 25 minut (możesz wyjąć ją nieco wcześniej, jeśli ser i makaron szybko się zarumienią). Rozłóż zapiekankę na talerze i podawaj na gorąco. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uwydatnić smak zapiekanki makaronowej z tuńczykiem, do sosu carbonara dodaj 2 łyżki musztardy. A jeśli nie przepadasz za tuńczykiem, śmiało zamień go na inny gatunek ryby – użyj np. łososia z puszki.

3

Opinie o przepisie

  • Przemysław

    Przemysław , 22.05.2025

    Ilość mleka i wody na pewno jest zła.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jola Ciamaga

    Jola Ciamaga , 06.10.2017

    czy fix na pewno należy wymieszać z taką ilością mleka i wody? Zupa wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiemKremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Apetyczne kawałki tuńczyka, oblane delikatnym sosem serowym to kompozycja godna nawet najbardziej wymagającego podniebienia! Bazą makaronowej zapiekanki z tuńczykiem jest ugotowany al dente makaron, a jej smakowite uzupełnienie stanowią tuńczyk, czerwona papryka, przyprawy i oczywiście kremowy sos serowy. 

Dla kogo?

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to doskonałe danie dla tych, którzy lubią urozmaicone potrawy, a jednocześnie nie mają zbyt dużo czasu na ich przygotowanie. Kremowa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem to kolorowa i smaczna propozycja, na której przyrządzenie potrzebujesz dosłownie kilkadziesiąt minut.

Na jaką okazję?

Możesz podać zapiekankę makaronową z tuńczykiem na obiad w gronie rodziny, ale tak samo dobrze pasuje jako danie na kolację, na którą wpadną z wizytą znajomi.

Czy wiesz, że?

Sos serowy do zapiekanki makaronowej z tuńczykiem możesz przyrządzić sam, mieszając na wolnym ogniu kilka rodzajów sera startych do śmietany. Jeśli czujesz, że jeszcze nie czas na eksperymenty, po prostu sięgnij po gotowy Fix Spaghetti Carbonara Knorr.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli tuńczyk nie jest twoją ulubioną rybą, możesz zamienić go na łososia z puszki. Wolisz jeszcze bardziej wyraziste smaki? Dodaj do sosu carbonara 2 łyżki musztardy!