Frittata z łososiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z łososiem i ricottą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Zeszklij na 3 łyżkach oliwy cebulę i dymki. Zdejmij z ognia, a na tą samą patelnię wlej resztę oliwy (4 łyżki), rozgrzej i włóż kurki, lekko posól. Smaż, aż odparuje cały sok z grzybków. Cebule i dymki wymieszaj z kurkami, włóż do miski, dodaj kiełki, jajka i pokruszoną minikosteczkę czosnkową. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Plastry łososia rozłóż na desce do krojenia, posmaruj serkiem i zwiń w ruloniki. Każdy rulonik pokrój na dwucentymetrowe kawałki, ułóż je w natłuszczonej żaroodpornej formie i polej przygotowaną masą grzybowo-jajeczną. Zapiekaj 10 minut, aż jajka się zetną, a potem jeszcze przec 5 minut pod rozgrzanym grillem, aby wierzch się przyrumienił.

Krok 2

Rada:

Krok 3

- frittatę możesz przygotować na patelni. Smaży się ją 10 minut na średnim ogniu, a potem zapieka przez 5 minut pod rozgrzanym grillem. Pamiętaj tylko, że patelnia powinna być z grubego żeliwa, nie może też mieć plastikowej rączki, która mogłaby się stopić w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Papryka faszerowana mięsem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej