Frittata z łososiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z łososiem i ricottą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Zeszklij na 3 łyżkach oliwy cebulę i dymki. Zdejmij z ognia, a na tą samą patelnię wlej resztę oliwy (4 łyżki), rozgrzej i włóż kurki, lekko posól. Smaż, aż odparuje cały sok z grzybków. Cebule i dymki wymieszaj z kurkami, włóż do miski, dodaj kiełki, jajka i pokruszoną minikosteczkę czosnkową. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Plastry łososia rozłóż na desce do krojenia, posmaruj serkiem i zwiń w ruloniki. Każdy rulonik pokrój na dwucentymetrowe kawałki, ułóż je w natłuszczonej żaroodpornej formie i polej przygotowaną masą grzybowo-jajeczną. Zapiekaj 10 minut, aż jajka się zetną, a potem jeszcze przec 5 minut pod rozgrzanym grillem, aby wierzch się przyrumienił.

Krok 2

Rada:

Krok 3

- frittatę możesz przygotować na patelni. Smaży się ją 10 minut na średnim ogniu, a potem zapieka przez 5 minut pod rozgrzanym grillem. Pamiętaj tylko, że patelnia powinna być z grubego żeliwa, nie może też mieć plastikowej rączki, która mogłaby się stopić w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z łososiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej