Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami
średnie
52 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
5 litrów
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem 3 kostek Rosołu z kury Knorr. Gotujemy przez nie więcej niż 10 minut, ryż dogotuje się podczas pieczenia. Brokuły gotujemy przez 6 minut i odcedzamy. Szynkę gotowaną (wędlinę) kroimy w kostkę.
Krok 2
Ostudzony ryż i brokuły przekładamy do dużej miski. Mieszamy razem z szynką i pieprzem oraz przyprawą w mini kostkach Knorr - smażona cebulka. Na końcu wybijamy dwa jajka i dolewamy śmietanę. Delikatnie mieszamy i przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Nie przykrywamy.
Krok 3
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pikantną sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej