Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

7

heart
32 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

5 litrów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem 3 kostek Rosołu z kury Knorr. Gotujemy przez nie więcej niż 10 minut, ryż dogotuje się podczas pieczenia. Brokuły gotujemy przez 6 minut i odcedzamy. Szynkę gotowaną (wędlinę) kroimy w kostkę.

Krok 2

Ostudzony ryż i brokuły przekładamy do dużej miski. Mieszamy razem z szynką i pieprzem oraz przyprawą w mini kostkach Knorr - smażona cebulka. Na końcu wybijamy dwa jajka i dolewamy śmietanę. Delikatnie mieszamy i przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Nie przykrywamy.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pikantną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Musaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej