Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

5

31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

5 litrów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem 3 kostek Rosołu z kury Knorr. Gotujemy przez nie więcej niż 10 minut, ryż dogotuje się podczas pieczenia. Brokuły gotujemy przez 6 minut i odcedzamy. Szynkę gotowaną (wędlinę) kroimy w kostkę.

Krok 2

Ostudzony ryż i brokuły przekładamy do dużej miski. Mieszamy razem z szynką i pieprzem oraz przyprawą w mini kostkach Knorr - smażona cebulka. Na końcu wybijamy dwa jajka i dolewamy śmietanę. Delikatnie mieszamy i przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Nie przykrywamy.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pikantną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej