Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

7

heart
32 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

5 litrów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem 3 kostek Rosołu z kury Knorr. Gotujemy przez nie więcej niż 10 minut, ryż dogotuje się podczas pieczenia. Brokuły gotujemy przez 6 minut i odcedzamy. Szynkę gotowaną (wędlinę) kroimy w kostkę.

Krok 2

Ostudzony ryż i brokuły przekładamy do dużej miski. Mieszamy razem z szynką i pieprzem oraz przyprawą w mini kostkach Knorr - smażona cebulka. Na końcu wybijamy dwa jajka i dolewamy śmietanę. Delikatnie mieszamy i przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Nie przykrywamy.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pikantną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej