Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

4

31 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

5 litrów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem 3 kostek Rosołu z kury Knorr. Gotujemy przez nie więcej niż 10 minut, ryż dogotuje się podczas pieczenia. Brokuły gotujemy przez 6 minut i odcedzamy. Szynkę gotowaną (wędlinę) kroimy w kostkę.

Krok 2

Ostudzony ryż i brokuły przekładamy do dużej miski. Mieszamy razem z szynką i pieprzem oraz przyprawą w mini kostkach Knorr - smażona cebulka. Na końcu wybijamy dwa jajka i dolewamy śmietanę. Delikatnie mieszamy i przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Nie przykrywamy.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pikantną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej