Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

5

31 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

5 litrów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż gotujemy w 3 litrach wody z dodatkiem 3 kostek Rosołu z kury Knorr. Gotujemy przez nie więcej niż 10 minut, ryż dogotuje się podczas pieczenia. Brokuły gotujemy przez 6 minut i odcedzamy. Szynkę gotowaną (wędlinę) kroimy w kostkę.

Krok 2

Ostudzony ryż i brokuły przekładamy do dużej miski. Mieszamy razem z szynką i pieprzem oraz przyprawą w mini kostkach Knorr - smażona cebulka. Na końcu wybijamy dwa jajka i dolewamy śmietanę. Delikatnie mieszamy i przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Nie przykrywamy.

Krok 3

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pikantną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ryżowa z szynką i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej