Zapiekanka moskiewska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka moskiewska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

152 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

4 plastry

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zapiekanka moskiewska - Krok 1

Krok 2

Kapustę przelej wodą, odcedź i pokrój – dodaj do cebuli. Przypraw jałowcem i Bulionem na wędzonym boczku Knorr. Duś do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.

Zapiekanka moskiewska - Krok 2

Krok 3

Oczyść i pokrój pieczarki, czosnek rozgnieć. Uduś pieczarki z czosnkiem na pozostałym tłuszczu.

Zapiekanka moskiewska - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na jego dnie kapustę. Ogórek pokrój w plastry.

Zapiekanka moskiewska - Krok 4

Krok 5

Na kapuście ułóż 2 plastry baleronu, połowę pieczarek i kilka plastrów ogórka (bez soku).

Zapiekanka moskiewska - Krok 5

Krok 6

Posyp koperkiem. Następnie ułóż kolejną warstwę z tych samych składników.

Zapiekanka moskiewska - Krok 6

Krok 7

Posyp wierzch zapiekanki wiórkami masła, przykryj i piecz 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawaj z chlebem i surówką.

Zapiekanka moskiewska - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej