Zapiekanka moskiewska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

151 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

4 plastry

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zapiekanka moskiewska - Krok 1

Krok 2

Kapustę przelej wodą, odcedź i pokrój – dodaj do cebuli. Przypraw jałowcem i Bulionem na wędzonym boczku Knorr. Duś do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.

Zapiekanka moskiewska - Krok 2

Krok 3

Oczyść i pokrój pieczarki, czosnek rozgnieć. Uduś pieczarki z czosnkiem na pozostałym tłuszczu.

Zapiekanka moskiewska - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na jego dnie kapustę. Ogórek pokrój w plastry.

Zapiekanka moskiewska - Krok 4

Krok 5

Na kapuście ułóż 2 plastry baleronu, połowę pieczarek i kilka plastrów ogórka (bez soku).

Zapiekanka moskiewska - Krok 5

Krok 6

Posyp koperkiem. Następnie ułóż kolejną warstwę z tych samych składników.

Zapiekanka moskiewska - Krok 6

Krok 7

Posyp wierzch zapiekanki wiórkami masła, przykryj i piecz 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawaj z chlebem i surówką.

Zapiekanka moskiewska - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej