
Składniki
20 dekagramów
4 plastry
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
15 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2
Kapustę przelej wodą, odcedź i pokrój – dodaj do cebuli. Przypraw jałowcem i kostką rosołowo wołową Knorr. Duś do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.

Krok 3
Oczyść i pokrój pieczarki, czosnek rozgnieć. Uduś pieczarki z czosnkiem na pozostałym tłuszczu.

Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na jego dnie kapustę. Ogórek pokrój w plastry.

Krok 5
Na kapuście ułóż 2 plastry baleronu, połowę pieczarek i kilka plastrów ogórka (bez soku).

Krok 6
Posyp koperkiem. Następnie ułóż kolejną warstwę z tych samych składników.

Krok 7
Posyp wierzch zapiekanki wiórkami masła, przykryj i piecz 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawaj z chlebem i surówką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej