Składniki
20 dekagramów
4 plastry
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
15 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 2
Kapustę przelej wodą, odcedź i pokrój – dodaj do cebuli. Przypraw jałowcem i Bulionem na wędzonym boczku Knorr. Duś do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.
Krok 3
Oczyść i pokrój pieczarki, czosnek rozgnieć. Uduś pieczarki z czosnkiem na pozostałym tłuszczu.
Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na jego dnie kapustę. Ogórek pokrój w plastry.
Krok 5
Na kapuście ułóż 2 plastry baleronu, połowę pieczarek i kilka plastrów ogórka (bez soku).
Krok 6
Posyp koperkiem. Następnie ułóż kolejną warstwę z tych samych składników.
Krok 7
Posyp wierzch zapiekanki wiórkami masła, przykryj i piecz 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawaj z chlebem i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej