
Składniki
20 dekagramów
4 plastry
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
15 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2
Kapustę przelej wodą, odcedź i pokrój – dodaj do cebuli. Przypraw jałowcem i kostką rosołowo wołową Knorr. Duś do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.

Krok 3
Oczyść i pokrój pieczarki, czosnek rozgnieć. Uduś pieczarki z czosnkiem na pozostałym tłuszczu.

Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na jego dnie kapustę. Ogórek pokrój w plastry.

Krok 5
Na kapuście ułóż 2 plastry baleronu, połowę pieczarek i kilka plastrów ogórka (bez soku).

Krok 6
Posyp koperkiem. Następnie ułóż kolejną warstwę z tych samych składników.

Krok 7
Posyp wierzch zapiekanki wiórkami masła, przykryj i piecz 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawaj z chlebem i surówką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej






















Zapiekanka moskiewska

