Zapiekanka moskiewska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka moskiewska

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

4 plastry

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zapiekanka moskiewska - Krok 1

Krok 2

Kapustę przelej wodą, odcedź i pokrój – dodaj do cebuli. Przypraw jałowcem i kostką rosołowo wołową Knorr. Duś do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.

Zapiekanka moskiewska - Krok 2

Krok 3

Oczyść i pokrój pieczarki, czosnek rozgnieć. Uduś pieczarki z czosnkiem na pozostałym tłuszczu.

Zapiekanka moskiewska - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na jego dnie kapustę. Ogórek pokrój w plastry.

Zapiekanka moskiewska - Krok 4

Krok 5

Na kapuście ułóż 2 plastry baleronu, połowę pieczarek i kilka plastrów ogórka (bez soku).

Zapiekanka moskiewska - Krok 5

Krok 6

Posyp koperkiem. Następnie ułóż kolejną warstwę z tych samych składników.

Zapiekanka moskiewska - Krok 6

Krok 7

Posyp wierzch zapiekanki wiórkami masła, przykryj i piecz 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podawaj z chlebem i surówką.

Zapiekanka moskiewska - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka moskiewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka moskiewskaZapiekanka moskiewska

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.