Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi.

Krok 3

Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem.

Krok 4

Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek.

Krok 5

Makaron gotujemy około 4-5 minut we wrzątku z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr, odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, polewamy sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej