Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi.

Krok 3

Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem.

Krok 4

Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek.

Krok 5

Makaron gotujemy około 4-5 minut we wrzątku z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr, odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, polewamy sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej