Bułki orkiszowe – przepis
Niepowtarzalny zapach unoszący się w domu, chrupiąca skórka i miękki, puszysty środek – takie są właśnie bułki orkiszowe, idealne na śniadanie. Przygotowane samodzielnie, wprowadzą do waszej kuchni odrobinę różnorodności i dadzą poczucie satysfakcji z własnoręcznego wypieku. Nie tylko pyszne, ale także doskonałe do wielu dodatków, zamienią każdą kanapkę w prawdziwe dzieło sztuki. Jakie składniki są potrzebne i w jaki sposób je piec? Podpowiadamy!
Przepis na bułki orkiszowe – co jest potrzebne do pieczywa własnej roboty?
Przygotowanie bułek orkiszowych nie jest trudne, a efekt z pewnością wynagrodzi wam ten niewielki wysiłek. Będziecie potrzebować 500 g mąki orkiszowej, 25 g drożdży, 300 ml ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 40 g masła. Możecie także użyć drożdży suszonych, ok. 7 g. Bułki orkiszowe najlepiej smakują posypane ziarnami, może być sezam, czarnuszka lub pestki dyni. Przygotujcie także roztrzepane jajko i odrobinę mleka. Proces pieczenia składa się z trzech etapów: wykonania zaczynu, wyrabiania ciasta i pieczenia. Nie licząc czasu na wyrastanie, bułki orkiszowe na drożdżach przygotujecie w nie więcej, niż 10 minut, a z przepisem poradzą sobie nawet osoby początkujące w sztuce wypiekania domowego pieczywa.
Jak zrobić rozczyn na bułki orkiszowe na drożdżach?
Rozpuśćcie drożdże w 100 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru i poczekajcie, aż zaczną pracować, a na powierzchni pojawi się pianka. W przypadku drożdży suchych wystarczy zmieszać je po prostu z mąką. W dużej misce połączcie mąkę orkiszową z drożdżami, pozostałą ilością wody i tłuszczem. Zagniećcie ciasto na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajcie więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i klejące lub wody, jeśli jest zbyt suche. Wyrabiajcie do momentu, aż będzie sprężyste. Przełóżcie je do natłuszczonej miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h, aż podwoi swoją objętość. Wówczas możecie przejść do kolejnego etapu, czyli do formowania bułek.
W jaki sposób przygotować bułki orkiszowe do pieczenia?
Po wyrośnięciu wyjmijcie ciasto z miski i odgazujcie, poprzez delikatne ugniatanie. Podzielcie je na 8-10 części i z każdej z nich formujcie okrągłe bułeczki. Układajcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarujcie je roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypcie ulubionymi ziarnami. Pozostawcie jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzejcie piekarnik do 200°C. Bułki powinny się piec ok. 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące na wierzchu. Po upieczeniu wyjmijcie je i pozostawcie do wystygnięcia. Jeśli chcecie zrobić bułki orkiszowe pełnoziarniste, jedyną różnicą będzie użycie mąki orkiszowej ciemnej lub połączonej z jasną pół na pół.
Pora na degustację – z czym bułki orkiszowe smakują najlepiej?
Ich wszechstronność pozwala na dużą swobodę podczas serwowania. Puszyste bułki orkiszowe będą komponować się świetnie zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i z wędlinami i delikatnymi serami. Ich lekko orzechowy smak znakomicie podkreśli pasta z awokado, jak również domowy pasztet. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do wykwintnej sałatki z komosy ryżowej z ziołami lub ulubionych zup. Jeśli macie ochotę na bardziej urozmaicone bułki orkiszowe, przepis można dowolnie modyfikować, dodając do ciasta mieszankę ziaren, orzechy lub suszone owoce. Nie bójcie się także poeksperymentować z ziołami, takimi jak rozmaryn, tymianek czy oregano, aby uzyskać nowe smaki.
Klasyczne kanapki w nowej odsłonie
Trudno wyobrazić sobie dzień bez kanapek. Są idealne na lunch do pracy, do szkoły lub na piknik. Jeśli szukacie inspiracji na nieco inne propozycje niż te dobrze znane, bajgiel z wędzonym łososiem lub włoska kanapka z ciabatty na drugie śniadanie z dodatkiem majonezu Hellmann’s Babuni uprzyjemni wam każdą przerwę i posiłek na łonie natury. Śniadanie z wędzonym łososiem to z kolei propozycja dla tych, którzy nie lubią wychodzić rano z domu bez posiłku. Znając przepis na bułki orkiszowe, gotowe bułki z piekarni możecie śmiało zastąpić tymi, które sami wykonacie. Mają one duże szanse stać się stałym elementem waszego codziennego menu!
Komentarze (0)