Tortellini z pieczonymi warzywami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
104 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
300 mililitrów
50 mililitrów
30 gramów
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połóż tortellini na blaszce z piekarnika. Umyj cukinię oraz papryki i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce razem z tortellini.
Krok 2
Pomidorki umyj i przekrój na pół. Dołóż do warzyw z tortellini.
Krok 3
Wymieszaj sok pomidorowy z śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Wylej sos na blaszkę z warzywami i tortellini i lekko wymieszaj. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut. Podawaj z startym parmezanem i listkami bazylii.

Dobra rada:
Tortellini możesz zastąpić gnocchi.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortellini z pieczonymi warzywami
Nie da się ukryć, że polscy szefowie kuchni chętnie sięgają po przepisy rodem ze słonecznych Włoch. Dzięki tym doświadczeniom wiadomo, że najlepszy makaron powinien być ugotowany al dente. A gdyby tak jeden z południowych przysmaków przygotować bez wody? Wegetariańskie tortellini, którym kształtem bliżej do pierogów niż makaronu, pieczone w towarzystwie cukinii, pomidorów i papryki wzbudzą entuzjazm nawet tych kucharzy, dla których gotowanie jest bardziej obowiązkiem niż przyjemnością.
Dla kogo?
Dania z piekarnika są uwielbiane przez osoby, które chcą uzyskać apetyczne efekty przy możliwie najmniejszym wysiłku. Nie trzeba obawiać się zatem przypalenia tortellini z piekarnika. Wystarczy raz na czas do niej zajrzeć, by odwrócić tortellini oraz warzywa dla równomiernego pieczenia.
Na jaką okazję?
W ciągu dnia byliście na tyle zapracowani, że nie mieliście czasu zjeść czegoś ciepłego? Kolacja w towarzystwie zapiekanego tortellini wegetariańskiego wynagrodzi to w stu procentach.
Czy wiesz, że?
Według jednej z wielu legend na temat powstania tortellini, pierożki miały być zainspirowane pępkiem boginii Wenus, przebywającej w jednej z bolońskich gospód.
Dla urozmaicenia:
Możecie użyć przepisu na tortellini z piekarnika z farszem grzybowym albo serowym.