Tortellini z cukinią - z warzywami i pomidorami | Przepisy.pl pixel

Tortellini z pieczonymi warzywami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

300 mililitrów

50 mililitrów

30 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połóż tortellini na blaszce z piekarnika. Umyj cukinię oraz papryki i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce razem z tortellini.

Krok 2

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Dołóż do warzyw z tortellini.

Krok 3

Wymieszaj sok pomidorowy z śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Wylej sos na blaszkę z warzywami i tortellini i lekko wymieszaj. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut. Podawaj z startym parmezanem i listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tortellini możesz zastąpić gnocchi.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos dyniowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortellini z pieczonymi warzywamiTortellini z pieczonymi warzywami

Nie da się ukryć, że polscy szefowie kuchni chętnie sięgają po przepisy rodem ze słonecznych Włoch. Dzięki tym doświadczeniom wiadomo, że najlepszy makaron powinien być ugotowany al dente. A gdyby tak jeden z południowych przysmaków przygotować bez wody? Wegetariańskie tortellini, którym kształtem bliżej do pierogów niż makaronu, pieczone w towarzystwie cukinii, pomidorów i papryki wzbudzą entuzjazm nawet tych kucharzy, dla których gotowanie jest bardziej obowiązkiem niż przyjemnością. 

Dla kogo?

Dania z piekarnika są uwielbiane przez osoby, które chcą uzyskać apetyczne efekty przy możliwie najmniejszym wysiłku. Nie trzeba obawiać się zatem przypalenia tortellini z piekarnika. Wystarczy raz na czas do niej zajrzeć, by odwrócić tortellini oraz warzywa dla równomiernego pieczenia.

Na jaką okazję?

W ciągu dnia byliście na tyle zapracowani, że nie mieliście czasu zjeść czegoś ciepłego? Kolacja w towarzystwie zapiekanego tortellini wegetariańskiego wynagrodzi to w stu procentach.

Czy wiesz, że?

Według jednej z wielu legend na temat powstania tortellini, pierożki miały być zainspirowane pępkiem boginii Wenus, przebywającej w jednej z bolońskich gospód.

Dla urozmaicenia:

Możecie użyć przepisu na tortellini z piekarnika z farszem grzybowym albo serowym.