Tortellini z cukinią - z warzywami i pomidorami | Przepisy.pl pixel

Tortellini z pieczonymi warzywami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

300 mililitrów

50 mililitrów

30 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połóż tortellini na blaszce z piekarnika. Umyj cukinię oraz papryki i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce razem z tortellini.

Krok 2

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Dołóż do warzyw z tortellini.

Krok 3

Wymieszaj sok pomidorowy z śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Wylej sos na blaszkę z warzywami i tortellini i lekko wymieszaj. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut. Podawaj z startym parmezanem i listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tortellini możesz zastąpić gnocchi.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortellini z pieczonymi warzywamiTortellini z pieczonymi warzywami

Nie da się ukryć, że polscy szefowie kuchni chętnie sięgają po przepisy rodem ze słonecznych Włoch. Dzięki tym doświadczeniom wiadomo, że najlepszy makaron powinien być ugotowany al dente. A gdyby tak jeden z południowych przysmaków przygotować bez wody? Wegetariańskie tortellini, którym kształtem bliżej do pierogów niż makaronu, pieczone w towarzystwie cukinii, pomidorów i papryki wzbudzą entuzjazm nawet tych kucharzy, dla których gotowanie jest bardziej obowiązkiem niż przyjemnością. 

Dla kogo?

Dania z piekarnika są uwielbiane przez osoby, które chcą uzyskać apetyczne efekty przy możliwie najmniejszym wysiłku. Nie trzeba obawiać się zatem przypalenia tortellini z piekarnika. Wystarczy raz na czas do niej zajrzeć, by odwrócić tortellini oraz warzywa dla równomiernego pieczenia.

Na jaką okazję?

W ciągu dnia byliście na tyle zapracowani, że nie mieliście czasu zjeść czegoś ciepłego? Kolacja w towarzystwie zapiekanego tortellini wegetariańskiego wynagrodzi to w stu procentach.

Czy wiesz, że?

Według jednej z wielu legend na temat powstania tortellini, pierożki miały być zainspirowane pępkiem boginii Wenus, przebywającej w jednej z bolońskich gospód.

Dla urozmaicenia:

Możecie użyć przepisu na tortellini z piekarnika z farszem grzybowym albo serowym.