
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
400 gramów
450 gramów
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w dużą kostkę o boku około 3 cm. Ziemniaki pokrój w łódeczki.

Krok 2
Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj w misce z olejem i trzema łyżkami wody.

Krok 3
Wymieszaj mięso i ziemniaki z przyprawami. Następnie umieść wszystko w rękawie do pieczenia. Zamknij szczelnie i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut w 180 °C.

Krok 4
Świeże brokuły podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj przez minutę.

Krok 5
Gotowe brokuły odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj margarynę, 2-3 łyżki wody oraz Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr.

Krok 6
Gotuj wszystko przez chwilę i dopraw warzywa przeciśniętym czosnkiem. Upieczone mięso przełóż z rękawa wraz z ziemniakami i sosem na talerz. Podawaj z czosnkowymi brokułami. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz pominąć ten składnik.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z brokułami
W tym przepisie ziemniaki i mięso pieką się razem – w tej samej marynacie i w jednym worku do pieczenia – pozwala to znacznie skrócić czas przygotowania tej potrawy. Dzięki takiemu trikowi, danie będzie też bardziej aromatyczne – smaki przypraw przenikną zarówno do karkówki jak i ziemniaków. Doceni to każdy smakosz. Podobnie jak brokuły wzbogacone dużą ilością czosnku i masłem. Karkówka to jedno z najsmaczniejszych i najłatwiejszych w przygotowaniu mięs. Możesz je wykorzystać do przyrządzenia klopsików, zrazów, kotletów, sznycli oraz jako dodatek do wyrobów garmażeryjnych. Jednak w domowej kuchni im prościej, tym lepiej – zachwyć więc wszystkich pieczoną karkówką z ziemniakami oraz brokułami z dodatkiem czosnku. To danie sprawdzi się zwłaszcza na rodzinnym obiedzie lub kolacji, na którą zaprosiłaś gości gustujących w potrawach mięsnych i treściwych. Wówczas danie nie obejdzie się bez piwa.