Karkówka z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z brokułami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

400 gramów

450 gramów

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w dużą kostkę o boku około 3 cm. Ziemniaki pokrój w łódeczki.

Karkówka z brokułami - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj w misce z olejem i trzema łyżkami wody.

Karkówka z brokułami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso i ziemniaki z przyprawami. Następnie umieść wszystko w rękawie do pieczenia. Zamknij szczelnie i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut w 180 °C.

Karkówka z brokułami - Krok 3

Krok 4

Świeże brokuły podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj przez minutę.

Karkówka z brokułami - Krok 4

Krok 5

Gotowe brokuły odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj margarynę, 2-3 łyżki wody oraz Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr.

Karkówka z brokułami - Krok 5

Krok 6

Gotuj wszystko przez chwilę i dopraw warzywa przeciśniętym czosnkiem. Upieczone mięso przełóż z rękawa wraz z ziemniakami i sosem na talerz. Podawaj z czosnkowymi brokułami. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz pominąć ten składnik.

Karkówka z brokułami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Grzesiek Pukajło

    Grzesiek Pukajło , 06.09.2015

    jednym słowem Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z brokułamiKarkówka z brokułami

W tym przepisie ziemniaki i mięso pieką się razem – w tej samej marynacie i w jednym worku do pieczenia – pozwala to znacznie skrócić czas przygotowania tej potrawy. Dzięki takiemu trikowi, danie będzie też bardziej aromatyczne – smaki przypraw przenikną zarówno do karkówki jak i ziemniaków. Doceni to każdy smakosz. Podobnie jak brokuły wzbogacone dużą ilością czosnku i masłem. Karkówka to jedno z najsmaczniejszych i najłatwiejszych w przygotowaniu mięs. Możesz je wykorzystać do przyrządzenia klopsików, zrazów, kotletów, sznycli oraz jako dodatek do wyrobów garmażeryjnych. Jednak w domowej kuchni im prościej, tym lepiej – zachwyć więc wszystkich pieczoną karkówką z ziemniakami oraz brokułami z dodatkiem czosnku. To danie sprawdzi się zwłaszcza na rodzinnym obiedzie lub kolacji, na którą zaprosiłaś gości gustujących w potrawach mięsnych i treściwych. Wówczas danie nie obejdzie się bez piwa.