Karkówka w zalewie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka w zalewie

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.6 szklanki

0.3 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owiń folią aluminiową i włóż na noc do lodówki.

Krok 2

Zalewa: Miód połącz z musztardą i resztą oleju, wlej piwo, dodaj listek laurowy, oprósz tymiankiem. Wymieszaj.

Krok 3

Karkówkę umieść w torebce do pieczenia, zalej zalewą miodową i zamknij dołączonym klipsem.

Krok 4

Torebkę nakłuj w kilku miejscach. Piecz w piekarniku około 70 minut w temp. 180 stopni. Kilkanaście minut przed końcem rozchyl rękaw, aby wierzch się zarumienił.

Krok 5

Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oleju, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem czarnym oraz ziołowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w zalewie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej