Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
łatwe
3120 osób zapisało

Składniki
600 gramów
3 łyżki
10 sztuk
1 pęczek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę umyj i osusz. Suszone grzyby wraz z natką posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj.

Krok 2
W naczyniu połącz przyprawę Knorr, posiekane grzyby z natką oraz oliwę. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.

Krok 3
Przygotowaną marynatą natrzyj mięso, zawiń w folię aluminiową i obsmaż na patelni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami lub kaszą.


Dobra rada:
Do marynaty możesz dodać 1 lub 2 ząbki posiekanego czosnku, dzięki temu pieczeń nabierze jeszcze głębszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Soczyste, pachnące przyprawami mięso przygotujesz z zaledwie kilku składników. Zaopatrz się w karkówkę, suszone grzyby, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy. Chcąc dodać potrawie ostrości, wykorzystaj też odrobinę chili. Oczyszczone mięso natrzyj wyrazistą marynatą. Zrobisz ją m.in. z posiekanej natki pietruszki, pokrojonych drobno grzybów oraz oliwy. Mięso z jej dodatkiem zawiń w folię i upiecz w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Serwuj karkówkę z kluskami śląskimi, najlepiej razem ze smażoną cebulką lub z kaszą. Dołącz też do całości warzywny dodatek – dobrze komponować się będą zasmażane buraczki i kapusta kiszona. Dla osób wolących świeże warzywa, dobrą propozycją będzie sałatka z kapusty pekińskiej, tartej marchewki i żurawiny. Tak przyrządzona karkówka będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne mięsne danie.