Pieczona karkówka z grzybowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

104

871 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 pęczek

5 łyżek

10 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj i osusz. Suszone grzyby wraz z natką posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 1

Krok 2

W naczyniu połącz przyprawę Knorr, posiekane grzyby z natką oraz oliwę. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą natrzyj mięso, zawiń w folię aluminiową i obsmaż na patelni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać 1 lub 2 ząbki posiekanego czosnku, dzięki temu pieczeń nabierze jeszcze głębszego smaku.

16

Opinie o przepisie

  • Marzena Kasprzak

    Marzena Kasprzak

    pyszne i soczyste mięsko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Barcińska

    Bogumiła Barcińska

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Budzianowska

    Danuta Budzianowska

    pychotka !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Wawoczny

    Stefania Wawoczny

    pyszne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Wojniusz

    Malgorzata Wojniusz

    Jakaś blada i tłusta ta karkówka fe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zogrodnik

    Edward Zogrodnik

    dzisioj byla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pielas-Kurczyk

    Zofia Pielas-Kurczyk

    smażenie na patelni w folii aluminiowej ??? to chyba pomyłka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bednarek Krukowska

    Maria Bednarek Krukowska

    Typowe danie ze Slaska-smaczne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bednarek Krukowska

    Maria Bednarek Krukowska

    Na swieta sama peklowalam i pieklam karczek i spory kawalek od szynki i juz nie kupie nic gotowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Wojdas

    Kazimierz Wojdas

    To jest to!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Nasiorowska

    Violetta Nasiorowska

    aaa...... moja dyjetaaa..:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Biniszewski

    Jarosław Biniszewski

    smażymy w folii??? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mechanik w kuchni

    Mechanik w kuchni

    Karkówką się nieco przejadłem - nie mówię bo jest pyszna i można ją przyrządzić na kilka sposobów ale dziś na obiad mam roladę z kluskami i modrą kapustą :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Zabor

    Joanna Zabor

    Wlasnie mam ja dzisiaj na obiad:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szarawara

    Jerzy Szarawara

    proste.....już biegnę po karkówkę.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z grzybowym aromatemPieczona karkówka z grzybowym aromatem

Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Soczyste, pachnące przyprawami mięso przygotujesz z zaledwie kilku składników. Zaopatrz się w karkówkę, suszone grzyby, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy. Chcąc dodać potrawie ostrości, wykorzystaj też odrobinę chili. Oczyszczone mięso natrzyj wyrazistą marynatą. Zrobisz ją m.in. z posiekanej natki pietruszki, pokrojonych drobno grzybów oraz oliwy. Mięso z jej dodatkiem zawiń w folię i upiecz w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Serwuj karkówkę z kluskami śląskimi, najlepiej razem ze smażoną cebulką lub z kaszą. Dołącz też do całości warzywny dodatek – dobrze komponować się będą zasmażane buraczki i kapusta kiszona. Dla osób wolących świeże warzywa, dobrą propozycją będzie sałatka z kapusty pekińskiej, tartej marchewki i żurawiny. Tak przyrządzona karkówka będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne mięsne danie.