Pieczona karkówka z grzybowym aromatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

heart
962 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

707 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

10 sztuk

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj i osusz. Suszone grzyby wraz z natką posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 1

Krok 2

W naczyniu połącz przyprawę Knorr, posiekane grzyby z natką oraz oliwę. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą natrzyj mięso, zawiń w folię aluminiową i obsmaż na patelni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać 1 lub 2 ząbki posiekanego czosnku, dzięki temu pieczeń nabierze jeszcze głębszego smaku.

17

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 13.06.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Kasprzak

    Marzena Kasprzak , 14.03.2016

    pyszne i soczyste mięsko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Barcińska

    Bogumiła Barcińska , 15.02.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Budzianowska

    Danuta Budzianowska , 26.01.2015

    pychotka !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Wawoczny

    Stefania Wawoczny , 26.01.2015

    pyszne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Wojniusz

    Malgorzata Wojniusz , 25.01.2015

    Jakaś blada i tłusta ta karkówka fe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zogrodnik

    Edward Zogrodnik , 25.01.2015

    dzisioj byla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pielas-Kurczyk

    Zofia Pielas-Kurczyk , 25.01.2015

    smażenie na patelni w folii aluminiowej ??? to chyba pomyłka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bednarek Krukowska

    Maria Bednarek Krukowska , 25.01.2015

    Typowe danie ze Slaska-smaczne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Bednarek Krukowska

    Maria Bednarek Krukowska , 25.01.2015

    Na swieta sama peklowalam i pieklam karczek i spory kawalek od szynki i juz nie kupie nic gotowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Wojdas

    Kazimierz Wojdas , 25.01.2015

    To jest to!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Nasiorowska

    Violetta Nasiorowska , 25.01.2015

    aaa...... moja dyjetaaa..:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Biniszewski

    Jarosław Biniszewski , 25.01.2015

    smażymy w folii??? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mechanik w kuchni

    Mechanik w kuchni , 25.01.2015

    Karkówką się nieco przejadłem - nie mówię bo jest pyszna i można ją przyrządzić na kilka sposobów ale dziś na obiad mam roladę z kluskami i modrą kapustą :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Zabor

    Joanna Zabor , 25.01.2015

    Wlasnie mam ja dzisiaj na obiad:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.01.2015

    Pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szarawara

    Jerzy Szarawara , 25.01.2015

    proste.....już biegnę po karkówkę.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z grzybowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z grzybowym aromatemPieczona karkówka z grzybowym aromatem

Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Soczyste, pachnące przyprawami mięso przygotujesz z zaledwie kilku składników. Zaopatrz się w karkówkę, suszone grzyby, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy. Chcąc dodać potrawie ostrości, wykorzystaj też odrobinę chili. Oczyszczone mięso natrzyj wyrazistą marynatą. Zrobisz ją m.in. z posiekanej natki pietruszki, pokrojonych drobno grzybów oraz oliwy. Mięso z jej dodatkiem zawiń w folię i upiecz w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Serwuj karkówkę z kluskami śląskimi, najlepiej razem ze smażoną cebulką lub z kaszą. Dołącz też do całości warzywny dodatek – dobrze komponować się będą zasmażane buraczki i kapusta kiszona. Dla osób wolących świeże warzywa, dobrą propozycją będzie sałatka z kapusty pekińskiej, tartej marchewki i żurawiny. Tak przyrządzona karkówka będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne mięsne danie.