Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
łatwe
3117 osób zapisało

Składniki
600 gramów
3 łyżki
10 sztuk
1 pęczek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę umyj i osusz. Suszone grzyby wraz z natką posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj.

Krok 2
W naczyniu połącz przyprawę Knorr, posiekane grzyby z natką oraz oliwę. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę.

Krok 3
Przygotowaną marynatą natrzyj mięso, zawiń w folię aluminiową i obsmaż na patelni. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj z ziemniakami lub kaszą.


Dobra rada:
Do marynaty możesz dodać 1 lub 2 ząbki posiekanego czosnku, dzięki temu pieczeń nabierze jeszcze głębszego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Soczyste, pachnące przyprawami mięso przygotujesz z zaledwie kilku składników. Zaopatrz się w karkówkę, suszone grzyby, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy. Chcąc dodać potrawie ostrości, wykorzystaj też odrobinę chili. Oczyszczone mięso natrzyj wyrazistą marynatą. Zrobisz ją m.in. z posiekanej natki pietruszki, pokrojonych drobno grzybów oraz oliwy. Mięso z jej dodatkiem zawiń w folię i upiecz w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Serwuj karkówkę z kluskami śląskimi, najlepiej razem ze smażoną cebulką lub z kaszą. Dołącz też do całości warzywny dodatek – dobrze komponować się będą zasmażane buraczki i kapusta kiszona. Dla osób wolących świeże warzywa, dobrą propozycją będzie sałatka z kapusty pekińskiej, tartej marchewki i żurawiny. Tak przyrządzona karkówka będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne mięsne danie.