Składniki
600 gramów
3 łyżki
200 gramów
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski. Pomidory, oliwki oraz czosnek posiekaj i dodaj do mięsa.
Krok 2
Mięso dopraw 1 łyżką przyprawy Knorr, dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj na gładką masę.
Krok 3
Karkówkę natnij w poprzek na 6 równych plastrów (nie docinaj do końca) a następnie oprósz pozostałą Przyprawą do mięs Knorr – dopraw również powstałe kieszenie.
Krok 4
Przygotowana masę powkładaj w nacięcia w karkówce. Mięso zawiń ścisło w folię aluminiową, obsmaż na rozgrzanej patelni a następnie włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Gotową pieczeń odwiń z folii i pokrój w plastry. Podawaj z risotto lub ziemniakami.
Dobra rada:
Do mięsnej masy możesz dodać uprażone orzechy – włoskie lub piniowe.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Z wyrazistym mięsnym nadzieniem będzie doskonała na niedzielny obiad lub gorące danie podczas przyjęcia. Farsz przygotujesz, mieszając mięso mielone z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, oliwkami oraz czosnkiem. Dodatkowo wzbogać go orzechami włoskimi lub piniowymi. Dobrym uzupełnieniem będzie też suszona bazylia. Oczyszczoną karkówkę natnij i posyp przyprawami. Do powstałych kieszonek nałóż mięsne nadzienie. Najpierw podsmaż mięso, aby zamknąć soki w środku i zachować jego soczystość, a następnie włóż je do piekarnika. Upieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku będzie aromatyczna i delikatna. Serwuj ją z kluskami gnocchi posypanymi świeżą bazylią i parmezanem. Będzie smaczna także z kluskami śląskimi lub wytrawnymi kopytkami podanymi w ten sposób. Wzbogać też danie sałatką ze świeżych warzyw. Zobacz, jak przygotować mięso z wyrazistym farszem. Szczegóły znajdziesz w podanym przepisie.