Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1689 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski. Pomidory, oliwki oraz czosnek posiekaj i dodaj do mięsa.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso dopraw 1 łyżką przyprawy Knorr, dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj na gładką masę.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Karkówkę natnij w poprzek na 6 równych plastrów (nie docinaj do końca) a następnie oprósz pozostałą Przyprawą do mięs Knorr – dopraw również powstałe kieszenie.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Przygotowana masę powkładaj w nacięcia w karkówce. Mięso zawiń ścisło w folię aluminiową, obsmaż na rozgrzanej patelni a następnie włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Gotową pieczeń odwiń z folii i pokrój w plastry. Podawaj z risotto lub ziemniakami.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsnej masy możesz dodać uprażone orzechy – włoskie lub piniowe.

1

Opinie o przepisie

  • Ryszard Tomczak

    Ryszard Tomczak , 10.04.2017

    W tej temperaturze to się nie dopiecze. Trzeba jeszcze 30 minut w 200 stopniach dopiekać....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Mule w sosie winnym
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEOPieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO

Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Z wyrazistym mięsnym nadzieniem będzie doskonała na niedzielny obiad lub gorące danie podczas przyjęcia. Farsz przygotujesz, mieszając mięso mielone z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, oliwkami oraz czosnkiem. Dodatkowo wzbogać go orzechami włoskimi lub piniowymi. Dobrym uzupełnieniem będzie też suszona bazylia. Oczyszczoną karkówkę natnij i posyp przyprawami. Do powstałych kieszonek nałóż mięsne nadzienie. Najpierw podsmaż mięso, aby zamknąć soki w środku i zachować jego soczystość, a następnie włóż je do piekarnika. Upieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku będzie aromatyczna i delikatna. Serwuj ją z kluskami gnocchi posypanymi świeżą bazylią i parmezanem. Będzie smaczna także z kluskami śląskimi lub wytrawnymi kopytkami podanymi w ten sposób. Wzbogać też danie sałatką ze świeżych warzyw. Zobacz, jak przygotować mięso z wyrazistym farszem. Szczegóły znajdziesz w podanym przepisie.