Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

208 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski. Pomidory, oliwki oraz czosnek posiekaj i dodaj do mięsa.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso dopraw 1 łyżką przyprawy Knorr, dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj na gładką masę.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Karkówkę natnij w poprzek na 6 równych plastrów (nie docinaj do końca) a następnie oprósz pozostałą Przyprawą do mięs Knorr – dopraw również powstałe kieszenie.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Przygotowana masę powkładaj w nacięcia w karkówce. Mięso zawiń ścisło w folię aluminiową, obsmaż na rozgrzanej patelni a następnie włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. Gotową pieczeń odwiń z folii i pokrój w plastry. Podawaj z risotto lub ziemniakami.

Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsnej masy możesz dodać uprażone orzechy – włoskie lub piniowe.

1

Opinie o przepisie

  • Ryszard Tomczak

    Ryszard Tomczak , 10.04.2017

    W tej temperaturze to się nie dopiecze. Trzeba jeszcze 30 minut w 200 stopniach dopiekać....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEOPieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO

Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Z wyrazistym mięsnym nadzieniem będzie doskonała na niedzielny obiad lub gorące danie podczas przyjęcia. Farsz przygotujesz, mieszając mięso mielone z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, oliwkami oraz czosnkiem. Dodatkowo wzbogać go orzechami włoskimi lub piniowymi. Dobrym uzupełnieniem będzie też suszona bazylia. Oczyszczoną karkówkę natnij i posyp przyprawami. Do powstałych kieszonek nałóż mięsne nadzienie. Najpierw podsmaż mięso, aby zamknąć soki w środku i zachować jego soczystość, a następnie włóż je do piekarnika. Upieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku będzie aromatyczna i delikatna. Serwuj ją z kluskami gnocchi posypanymi świeżą bazylią i parmezanem. Będzie smaczna także z kluskami śląskimi lub wytrawnymi kopytkami podanymi w ten sposób. Wzbogać też danie sałatką ze świeżych warzyw. Zobacz, jak przygotować mięso z wyrazistym farszem. Szczegóły znajdziesz w podanym przepisie.