Kulki z soczewicy
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
17 osób zapisało
Składniki
200 gramów
220 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak i odciśnij z nadmiaru wody. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody i jajkiem.
Krok 3
Teraz wymieszaj w dużej misce odciśnięty szpinak, ugotowaną soczewicę, marchew oraz Fix Knorr.
Krok 4
Formuj w dłoniach małe kulki i obtaczaj je w siemieniu lnianym. Gotowe ułóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Dobra rada:
Kulki z soczewicy mogą stanowić świetną przekąskę. Przygotuj do nich swój ulubiony dip, jogurtowy, bbq lub np. guacamole.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulki z soczewicy
Być może na pierwszy rzut oka wyglądają jak słusznych rozmiarów pralinki, ale zdecydowanie bliżej im do warzywnej przekąski pełnej doskonałego smaku niż do deseru. Oto nasz patent na to, by warzywa podać w oryginalny sposób. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą musieli przyznać, że wegetariańskie kulki z warzyw to potrawa grzechu warta.
Dla kogo?
Szpinak pod postacią rozgotowanej papki do tej pory jawi się Wam jako nieprzyjemne wspomnienie z dzieciństwa? Dzięki naszym poradom przekonacie się, że zasługuje na drugą szansę, a warzywa w postaci wegetariańskich kulek mogą wyglądać naprawdę fenomenalnie.
Na jaką okazję?
Przepis na kulki wegetariańskie potraktujcie jako sposób na nieszablonowy dodatek do obiadu. Wegetariańskie kulki są też świetną propozycją na imprezową przekąskę, gdy chcecie poczęstować znajomych czymś więcej niż krakersami.
Czy wiesz, że?
Ukoronowaniem warzywnych kulek jest siemię lniane. Z racji tego, że len najlepiej rośnie w chłodniejszym klimacie o umiarkowanym nasłonecznieniu, nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem go na sklepowych półkach.
Dla urozmaicenia:
Nadprogramową porcję siemienia z przepisu na kulki warzywne wykorzystajcie do sałatek albo wypieku domowego chleba.