Kulki z soczewicy
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
49 osób zapisało

Składniki
200 gramów
220 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak i odciśnij z nadmiaru wody. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody i jajkiem.
Krok 3
Teraz wymieszaj w dużej misce odciśnięty szpinak, ugotowaną soczewicę, marchew oraz Fix Knorr.
Krok 4
Formuj w dłoniach małe kulki i obtaczaj je w siemieniu lnianym. Gotowe ułóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Dobra rada:
Kulki z soczewicy mogą stanowić świetną przekąskę. Przygotuj do nich swój ulubiony dip, jogurtowy, bbq lub np. guacamole.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulki z soczewicy
Być może na pierwszy rzut oka wyglądają jak słusznych rozmiarów pralinki, ale zdecydowanie bliżej im do warzywnej przekąski pełnej doskonałego smaku niż do deseru. Oto nasz patent na to, by warzywa podać w oryginalny sposób. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą musieli przyznać, że wegetariańskie kulki z warzyw to potrawa grzechu warta.
Dla kogo?
Szpinak pod postacią rozgotowanej papki do tej pory jawi się Wam jako nieprzyjemne wspomnienie z dzieciństwa? Dzięki naszym poradom przekonacie się, że zasługuje na drugą szansę, a warzywa w postaci wegetariańskich kulek mogą wyglądać naprawdę fenomenalnie.
Na jaką okazję?
Przepis na kulki wegetariańskie potraktujcie jako sposób na nieszablonowy dodatek do obiadu. Wegetariańskie kulki są też świetną propozycją na imprezową przekąskę, gdy chcecie poczęstować znajomych czymś więcej niż krakersami.
Czy wiesz, że?
Ukoronowaniem warzywnych kulek jest siemię lniane. Z racji tego, że len najlepiej rośnie w chłodniejszym klimacie o umiarkowanym nasłonecznieniu, nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem go na sklepowych półkach.
Dla urozmaicenia:
Nadprogramową porcję siemienia z przepisu na kulki warzywne wykorzystajcie do sałatek albo wypieku domowego chleba.


































